ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ.

Το  Κέντρο  Υγείας Τυρνάβου με τη στήριξη και εποπτεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,  συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών  που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου  με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

με δραστηριότητες  και παρεμβάσεις που  κύριο σκοπό έχουν  την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την ασφάλεια και  τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης  και τη μείωση του κινδύνου από την επιδημική έξαρση της ιλαράς, επιδιώκοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα,

Την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 13.30 στον χώρο του Κέντρου Υγείας θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση προς τους εργαζόμενους  για τα εμβόλια ενηλίκων  από την Γενική Ιατρό Ειρήνη Βαφοπούλου καθώς και έλεγχος της εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού του κέντρου υγείας, με ερωτηματολόγιο που φτιάχτηκε από την ομάδα υγείας.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί  ενημερωτική εκδήλωση στον Αμπελώνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Δημαρχείου η  οποία απευθύνεται στους γονείς των μαθητών όλων των βαθμίδων της περιοχής (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίου, λυκείου) με τις παρακάτω θεματικές ενότητες :

1.ΕΜΒΟΛΙΑ: ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ.  Ιστορική αναδρομή, η συμβολή  των εμβολίων στη δημόσια υγεία.  (Γωγώ Μαργαρίτη,  Νοσηλεύτρια)

2. ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ: Επιδημιολογικά δεδομένα, διάγνωση και μεταδοτικότητα της ιλαράς,  επικαιροποιημένες  οδηγίες ενόψει της επιδημίας. (Μαρία Τζάτσου,  Επισκέπτρια Υγείας)

3. ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Ποια και πόσα εμβόλια χρειάζονται  οι ενήλικες σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. (Βαφοπούλου Ειρήνη, Γενικός Γιατρός)

4.ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ: Ενημέρωση για το εμβόλιο που προλαμβάνει τον καρκίνο και άλλα νοσήματα (Μουρτζίλα  Στέλλα,  Μαία)

5. ΕΜΒΟΛΙΑ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων και την αναγκαιότητα τους. (Γιάννης Αντωνόπουλος,  Γενικός Γιατρός)

Επίσης, την εβδομάδα αυτή, θα ολοκληρωθεί η  τηλεφωνική επικοινωνία με όσους γονείς προκύπτει ότι  είναι επίνοσοι για την ιλαρά, σύμφωνα με  έρευνα που πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο της ομάδας υγείας και  συμπληρώθηκε από  τους  γονείς των μαθητών του Λυκείου Αμπελώνα  το προηγούμενο διάστημα, με σκοπό να μειωθεί το εμβολιαστικό κενό ενόψει της επιδημίας ιλαρας.

Τέλος, θα συνεχιστεί από τις επισκέπτριες υγείας ο δωρεάν εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων και ο έλεγχος βιβλιαρίων υγείας,  τις πρωινές ώρες (όπως πάντα, καθημερινά στο Κ.Υ.Τυρνάβου και κάθε Τετάρτη στο Π.Ι.Αμπελώνα)  με έμφαση σε ομάδες με μεγαλύτερα εμβολιαστικά κενά ( ρομά, πρόσφυγες, αλλοδαποι κ.α.)

Το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου καλεί όλους να συμμετέχουν στις δράσεις του, να ενημερωθούν κι αν χρειάζεται, να εμβολιαστούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ