Το 6ο ΓΕΛ Λάρισας και η θεατρική περιβαλλοντική ομάδα μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση “ΩρίωΝ” του μαθητή Ι. Ιωάννη στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας (28ης Οκτωβρίου 9, Λάρισα – 2ος όροφος), την Παρασκευή 27/4/2018, στις 8:00μ.μ.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων “Σχολείο ανοιχτό στην Κοινωνία” της Δ/νσης Βθμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας, του ΕΚΦΕ Λάρισας και με τη συμπαράσταση του Δήμου Λαρισαίων.
Η δημιουργία του θεατρικού μας έγινε με την ευκαιρία της συμμετοχής σε δύο περιβαλλοντικά προγράμματα της Α’ και Β’ Λυκείου με θέματα αντίστοιχα
το 1ο : H αστροφυσική και το σύμπαν ως πηγές έμπνευσης θεατρικού
και το 2ο: Προβλήματα φτώχειας και Ανθρώπινα δικαιώματα ως πηγές έμπνευσης θεατρικού.
Στο έργο μας με βιωματικά, διαδραστικά και αισθησιοκινητικά μέσα συνδέουμε την αστροφυσική με κοινωνικά προβλήματα εμπνευσμένα από την οικονομική κρίση αλλά και τη γέννηση, το θάνατο, την αναγέννηση μέσα από την ενδυνάμωση της συνείδησης και του εαυτού.
Στο έργο μας μέσα από τη μαύρη τρύπα μιας καταπιεστικής εξουσίας του χρήματος γεννάται ένα νέο σύμπαν πανανθρώπινων συναισθηματικών αξιών, κάπου αλλού μακριά, στο εσωτερικό μας σύμπαν.
Σ’ αυτά τα προγράμματα εντάχθηκε μεταξύ άλλων και τη δράση “Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα απ’ το Θέατρο”, που είναι μια πρωτοβουλία της Science View (http://www.scienceview.gr/) σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ. Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η Βελησσαρίου Χρύσα (Φυσικός) για την Α’ Λυκείου και η Ονουφριάδου Ελένη (Φιλόλογος) για τη Β’ Λυκείου.
Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT (www.creatit-project.eu) ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των φυσικών επιστημών (Inquiry Based Science Education) καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS (http://creations-project.eu/).
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι μαθητές υλοποιούν μια θεατρική παράσταση σχετική με επιστημονικά θέματα και μαθαίνουν επιστήμη με δημιουργικό τρόπο. Οι επιμέρους στόχοι της δράσης έχουν ως κεντρικό άξονα τη διεπιστημονική διασύνδεση των Φυσικών Επιστημών με εκφάνσεις της τέχνης με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την επιστήμη, αφορούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς. Αναλυτικότερα, μέσω της δράσης αυτής, οι μαθητές κατανοούν επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα, αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, Συμμετέχουν ενεργά στην διαπραγμάτευση επιστημονικών εννοιών και αναπτύσσουν δημιουργικές και κριτικές δεξιότητες. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσονται επαγγελματικά, μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και εκπαιδευτικού υλικού (είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά μέσω κοινοτήτων μάθησης). Τέλος ένας από τους απώτερους στόχους είναι η κινητοποίηση περισσότερων εκπαιδευτικών & μαθητών και η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που θα συνεργάζεται, θα ανταλλάσσει απόψεις, υλικό και καλές πρακτικές για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και μετά το πέρας της δράσης.