ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ… ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ομάδα μαθητών της Α΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Λάρισας (Α3 και Α6 τμήματα) πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη στον Κίσσαβο, το βουνό που ζει για αιώνες κάτω από την επιβλητική σκιά του Ολύμπου και βρίσκεται σε μόνιμη ποιητική διαμάχη μαζί του.

Ποιος ξεχνά άλλωστε το δημοτικό τραγούδι «Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο θα ρίξει τη βροχή, το ποιο θα ρίξει χιόνι». Από τους πρόποδες ήδη, το βουνό μαγνήτισε το βλέμμα όλων μας με την πλούσια βλάστηση του.  Πανύψηλα καταπράσινα δέντρα από έλατα και οξιές και λουλούδια σε μια πανδαισία χρωμάτων, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Ακόμα όμως και στα ψηλότερα σημεία, όπου η βλάστηση είναι πιο χαμηλή τα μεθυστικά αρώματα των βοτάνων που φυτρώνουν άφθονα στο βουνό των μουσών, αποζημίωσαν τις αισθήσεις μας και δικαιολόγησαν το χαρακτηρισμό του Κισσάβου ως «βοτανόκηπου» της Ελλάδας.

Οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους επιδεικνύοντας ζήλο και θέληση κατάφεραν να ξεπεράσουν την κούραση και το φόβο που κατέχει όσους για πρώτη φορά ανεβαίνουν σε βουνό, ανέβηκαν σε ύψος 1978 μέτρων και κατέκτησαν την κορυφή, στήνοντας μάλιστα τη σημαία τους. Ο ενθουσιασμός και η περηφάνια ήταν έκδηλη σε όλους. Η θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και την θεσσαλική πεδιάδα ήταν συγκλονιστική και αποζημίωσε με τον καλύτερο τρόπο τους επίμονους αναβάτες.

Στη συνέχεια όλοι επέστρεψαν στο καταφύγιο του ΕΟΣ και γεύτηκαν την ζεστή φιλοξενία του κ. Ζάχου Ιωάννη, διαχειριστή του καταφυγίου. ο οποίος τους καλωσόρισε με ένα ζεστό χαμόγελο και μια ζεστή κούπα τσάι. Στη συνέχεια τους ξενάγησε στους χώρους του καταφυγίου, τους ενημέρωσε για την ιστορία του ΕΟΣ, καθώς επίσης για τις δράσεις που οργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι του νομού όλες τις εποχές του χρόνου και προέτρεψε τους μαθητές να επισκεφτούν τον Κίσσαβο ξανά, με τους γονείς τους αυτή τη φορά, και να εντάξουν την ορεινή πεζοπορία στη ζωή τους.

Μια επίσκεψη στον Κίσσαβο βέβαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν επισκεφτεί κανείς τα γραφικά χωριά του που γαντζωμένα στις πλαγιές και πνιγμένα στο πράσινο υπενθυμίζουν συνεχώς την απαράμιλλη ομορφιά της ορεινής Ελλάδας. Οι μαθητές έκαναν μια σύντομη περιήγηση στο πανέμορφο χωριό Σπηλιά και κατέληξαν στην πλατεία του χωριού όπου γεύτηκαν τα υπέροχα τοπικά προϊόντα. Φεύγοντας πήραν μαζί τους το άρωμα των λουλουδιών,  τη γλύκα από τη γεύση των γλυκών που δοκίμασαν  και την αίσθηση του νικητή που προσφέρει η ανάβαση σε ένα βουνό.

Ελπίδα όλων είναι ότι από την ομάδα των κατακτητών του Κισσάβου θα ξεπηδήσει η νέα γενιά των ορειβατών της περιοχής μας.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Κουμπάρος Αποστόλης, Ξίφτος Κωνσταντίνος, Καρρά Αποστολία, Κατσαβός Ιωάννης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ