ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΑΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία με την ένοχη στήριξη της ΕΕ, λίγο μετά από τη βάρβαρες πολεμικές επιθέσεις της Τουρκίας και την αιματοχυσία στο Αφρίν, να βομβαρδίζουν τη Συρία.

Η πρόσφατη ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας ενάντια στη Συρία και η συμμετοχή της χώρας μας, με τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων, αναδεικνύει την ανάγκη απεμπλοκής της από τέτοιους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, της δημιουργίας ενός μεγάλου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και μιας Δημοκρατικής ανατροπής για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη μακριά από τα ευρωατλαντικά δεσμά.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να στενάζουν κάτω από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης έβαλε χέρι ακόμη και στο δικαίωμα της απεργίας, έφερε την υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά από το Φλεβάρη του 2018, θεσμοθέτησε τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλές ύψους πάνω από 500€, δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή 10.000 πλειστηριασμών εντός του έτους και 100.000 για τα επόμενα τρία χρόνια και προχώρησε σε περικοπές οικογενειακών και ιδιαίτερα πολυτεκνικών επιδομάτων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και υποδομών δε σταμάτησε στην παράδοση των αεροδρομίων στη fraport και το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί με το την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, το άνοιγμα των προσφορών και την παράδοση του ΔΕΣΦΑ και θα συνεχιστεί με τα ΕΛΠΕ, τις συγκοινωνίες, ότι έχει απομείνει από μετοχές του ΟΤΕ κ.α.

Λίγες μόνο μέρες πριν το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέα δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων καταργώντας τα οικογενειακά επιδόματα και έφτασε μέχρι και την κατάργηση του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας.

Θυμίζουμε πως είναι ήδη νομοθετημένη η νέα μείωση των παλαιών συντάξεων μέχρι και 18% από 1/1/18, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις κύριες συντάξεις την ίδια ημερομηνία ενώ στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης προετοιμάζουν νέες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, εντατικοποίηση στα θέματα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο «γύψο»,  μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας ενώ συνεχίζει να διευρύνεται η ελαστική, μερική εκ περιτροπής, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα με στόχο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και θύματα έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα και αντί για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Τέλος και σε ότι αφορά τη λεγόμενη καθαρή έξοδο αυτό καταρρίπτεται, από τους δανειστές, από πηγές αυτής της ίδιας της κυβέρνησης αλλά και από την πραγματικότητα, αφού έχουν ψηφιστεί μνημονιακά μέτρα που θα εφαρμοστούν και μετά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι πολιτικές αυτές δεν βελτιώνονται – οι πολιτικές αυτές ανατρέπονται

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας όλων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας κόντρα στην αγωνιστική αδράνεια κόντρα στις «καθαρές» και χωριστές συγκεντρώσεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να γίνει η νέα αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονίων και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τα ψήφισε, ή τα εφάρμοσε, ή τα στηρίζει.

Οι πολιτικές φτωχοποίησης του λαού και μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο των δανειστών δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που δεν είναι μόνο ανατρεπτικός, αλλά και ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος, δρόμος αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ευημερίας, δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι βασικοί στόχοι αυτής της εναλλακτικής πρότασης είναι η κατάργηση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η διαγραφή του δημοσίου χρέους, η γενναία “σεισάχθεια” “διαγραφή” στο ιδιωτικό χρέος λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, η εθνικοποίηση των τραπεζών, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, η στήριξη του δημόσιου τομέα και η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών.

Αυτά προϋποθέτουν την έξοδο από την ευρωζώνη και έκδοση εθνικού νομίσματος, καθώς και τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια και θα ανοίγει το δρόμο για βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και για το σοσιαλισμό.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ΠΟΤΕ να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.

Η Λαϊκή Ενότητα συμμετέχει και καλεί την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία σε ενωτική, μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία, στις 10:00π.μ.

 

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων !

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ