ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για το θάνατο των 2 εργαζομένων στην καθαριότητα στην Τήνο

Άλλο ένα εργατικό “ατύχημα” στην καθαριότητα των δήμων προστέθηκε στη μαύρη λίστα. Από τους 3 συναδέλφους που ξεκίνησαν βάρδια στην Τήνο, ο οδηγός και οι συνοδοί του απορριμματοφόρου, οι 2 είναι νεκροί και ο άλλος τραυματίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων. Οι σκέψεις μας είναι στο πλευρό των οικογενειών τους, οι ευχές μας να γίνει καλά και να γυρίσει στο σπίτι του ο συνάδελφος που τραυματίστηκε.

Μια ακόμα Μαύρη Δευτέρα ξημέρωσε για τους εργαζόμενους στους δήμους. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική. Έχουμε χάσει το μέτρημα. Όταν το φαινόμενο των εργατικών «ατυχημάτων» παίρνει τέτοιες διαστάσεις σε ένα κλάδο αιτία δεν είναι «η κακιά η ώρα», ή η «απροσεξία». Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μόλις πρόσφατα απέλυσε χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων. Όταν την ίδια δουλειά την βγάζουν οι μισοί εργαζόμενοι, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό στην καθαριότητα των δήμων ξεπερνούν κάθε όριο, όταν ελάχιστοι εργαζόμενοι, συχνά χωρίς καμία εμπειρία και πάντα χωρίς καμία εκπαίδευση, παλεύουν με πίεση με κάθε τρόπο να καλύψουν τα κενά, για να είναι καθαρή η πόλη, οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα να τσακίζεται κάθε λίγο ένας από εμάς. Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή μας.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, νέα μηχανήματα, νέες υποδομές, πλήρη συστήματα ασφαλείας, ανθρώπινα κανονικά ωράρια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού “ατυχήματος”.

Για μία ακόμα φορά εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών και τις ευχές μας για πλήρη ανάρρωση στο συνάδελφο που τραυματίστηκε.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com