ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΦΩΤΟ)

Μαζικότητα και αντιπολεμικό κλίμα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της απεργιακής συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Εκφράζουμε την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη μας στους εργάτες όλου του κόσμου, που αγωνίζονται ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που γίνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σκορπίζοντας τον θάνατο σε καραβάνια προσφύγων, στους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα και στο μήνυμα της 1ης του Μάη και τους αγώνες της εργατικής τάξης «για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

«Με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωσή μας, τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, την κορυφαία ημέρα της ταξικής πάλης των εργατών όλου του κόσμου, ποτισμένη και με το αίμα εργατών που έδωσαν την ζωή τους στον πιο ιερό σκοπό: Στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Και γι’ αυτό την υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του ταξικού της περιεχομένου. Τιμάμε τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές προέδρους του ΕΚΝΛ, Κώστα Ζιώτα το 1944 από τους ιταλογερμανούς φασίστες και Τάκη Γαργαλιάνο το 1949, από τους ντόπιους φασίστες, προγόνους της Χ.Α.», κατέληξε ο κ. Τσιαπλές, ενώ παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων στην αναφορά του στο πρόσφατο ατύχημα του προέδρου της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας Β. Μπούτα και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση που τη συνόδευσαν.

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, με την πορεία να ολοκληρώνεται στην είσοδο της 1ης Στρατιάς, όπου οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως στην «ουρά» της πορείας και σε χωριστά μπλοκ συμμετείχαν η ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και Εργατικές Κινήσεις-Παρεμβάσεις, όπως και το μπλοκ της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ