Ομιλήτρια σε εκδήλωση της ΔΚΜ στην Αθήνα η Ρ. Καραλαριώτου
Στην ημερίδα με θέμα «Περιφερειακή Χωροταξική – Πολιτική και Τοπική Ανάπτυξη» που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΔΚΜ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ήταν εισηγήτρια η κ. Ρένα Καραλαριώτου. Πιο συγκεκριμένα η κ. Καραλαριώτου Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός , Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων
και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας ανέπτυξε το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη», αναφερόμενη στις θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν για να προωθεί η ανάπτυξη .
Η κ. Καραλαριώτου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «μελέτες του ΟΟΣΑ τεκμηριώνουν ότι το 70% των δημοσίων επενδύσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ υλοποιούνται από τις αποκεντρωμένες δομές διοίκησης του κράτους και την Αυτοδιοίκηση και το 30% από την κεντρική διοίκηση .
Η αναλογία αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη για τα πιο ανεπτυγμένα κράτη – όσο μεγαλύτερο το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας τόσο μεγαλύτερη και η τάση για αποκέντρωση .
Έναντι αυτής της διεθνούς τάσης», συνέχισε η κ Καραλαριώτου «δυστυχώς , στην Ελλάδα οι δομές οργάνωσης της διοίκησης και του κράτους χαρακτηρίζονται από έντονο συγκεντρωτισμό. Η μη αναδιοργάνωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα προκαλεί πολλαπλές μορφές ελλειμάτων , στα δημόσια οικονομικά , στις κοινωνικές συνθήκες και στο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας .
Απαιτείται συνεπώς το πολιτικό σύστημα να κάνει βαθιές και ριζικές αλλαγές. Επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ κράτους , αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού . Επιβάλλεται να μετεξελίξουν την Αυτοδιοίκηση σε Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση , τους Δήμους σε Τοπική Διακυβέρνηση με τοπική αυτονομία και ταυτόχρονα να αποτελούν ένα ισχυρό λειτουργικό μέρος του κράτους. Με Οικονομική και Διοικητική αυτοτέλειά και κανονιστική αυτονομία . »
Η κ. Καραλαριωτου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που προωθεί η Κυβέρνηση σημειώνοντας ότι « απαιτείται μία μεταρρύθμιση που θα αναφέρεται όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην λειτουργία του κράτους. Ένα κράτος που θα πρέπει να γίνει πιο μικρό, πιο ουσιαστικό και πιο ευέλικτο», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «ο σύγχρονος διεθνής τρόπος διακυβέρνησης υποδεικνύει την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και μεγαλύτερη αυτονομία. Με διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Α και Β Βαθμού Αυτοδιοίκησης και κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτά είναι τα σημαντικά που πρέπει να γίνουν , αυτά είναι τα σημαντικά που πρέπει να συζητηθούν ενόψει και της αλλαγής του νόμου του Καλλικράτη.
Να αντιμετωπίσουμε δηλαδή την αυτοδιοίκηση όπως της αρμόζει, βάζοντάς τη μπροστά στη μάχη της ανάπτυξης.
Γιατί το εθνικό στοίχημα για ανάπτυξη θα κριθεί στην πραγματική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες.»
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ Γεώργιος Στασινός ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές οι κύριοι , Χάρης Κοκκώσης Αρχιτέκτων Μηχανικός Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Χρήστος Λαδιάς Οικονομολόγος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο Δημήτριος Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων . Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Σιώζος Αρχιτέκτων Μηχανικός Δρ. Πολεοδόμος –Χωροτάκτης .