ΧΩΜΑ ΒΑΜΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΗΡΩΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μια σεμνή τελετή συνδιοργάνωσαν  ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας την Πέμπτη  3 Μαΐου  στην περιοχή «Κιόσκι» της ιστορικής  Κοινότητας Αμπελακίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμή των πεσόντων στην μάχη των Τεμπών, ενώ παραδόθηκε στην πρέσβειρα της Αυστραλίας, χώμα ελληνικό αιματοβαμμένο προς τιμή των Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου .

Η παράδοση έγινε από το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον στρατηγό Διοικητή της 1 Στρατιάς στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κα. Kate Logan.

Επίσης, στη μνήμη της θυσίας των συμμάχων στρατιωτών στη μάχη της Ελλάδας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ,ενός λεπτού σιγή και ακρόαση των εθνικών ύμνων δυο χωρών .

Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, τίμησε ακόμη  τη συγγραφέα κα Βάσα Σολωμού –  Ξανθάκη, που με τη γραφίδα της, διέσωσε στους αιώνες την ιστορία αυτών των ανθρώπων που έζησαν το τελευταίο τους βράδυ στα Αμπελάκια, έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής τους.

Να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία της συγγραφέως και με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το διήγημα «Ο Τύμβος» μεταφράστηκε στα Αγγλικά και παράχθηκε σε ένα μικρό αριθμό αντιτύπων, που κάποια από αυτά θα παραδοθούν στην Πρέσβειρα της Αυστραλίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Αχίλλειος & ο ιερέας του χωριού πατέρας Βασίλειος ,η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κα Άννα Βαγενά,εκπρόσωπος του αρχηγού Τ.Α, εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.Νίκος Λιούπας και Νικόλαος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καρατέγος , οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Τσεργάς, Αστέριος Σαίτης, Γεωργία Τσιόπα, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γεώργιος Μανώλης , Ευθύμιος Μπουζέκης, Χρήστος Τσάτσαρης, Κώστας Νταφούλης, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Αμπελακίων κ. Σωτήρης Μιχαλάκης και Τεμπών κ. Γιάννης Λαγούρας , ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ & πρόεδρος του  κοινωνικού παντοπωλείου του Δ.Τεμπών  κ. Λάμπρος Ζάρρας, μέλη τοπικών συμβουλίων ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής και  πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός και η Πρέσβειρα της Αυστραλίας κα. Kate Logan ενώ ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος στην ομιλία του ανέφερε:

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στον τόπο θυσίας ομάδας στρατιωτών, αποτελούμενη από Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, και Κύπριους στη μάχη των Τεμπών στις 9 Απριλίου 1941.

Τιμάμε την μνήμη των ηρώων εκείνων που αγωνίστηκαν με σθένος και αυταπάρνηση για την ελευθερία, με στόχο την παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανών κατακτητών προς τη Νότια Ελλάδα!

Τιμάμε εδώ τους αγωνιστές, των οποίων η θυσία πότισε με το αίμα της, το δέντρο της απελευθέρωσης!

Ο Δήμος Τεμπών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Πρεσβείας της Αυστραλίας, διοργανώνουμε σήμερα μια σεμνή τελετή κοντά στην περιοχή «Ανεμόμυλος» της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου αυτοί οι ήρωες πολέμησαν, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν αρχικά.

Στην τελετή αυτή σήμερα, θα παραδοθεί μικρή ποσότητα χώματος της Κοιλάδας των Τεμπών. Αυτή η ποσότητα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα σε μνημείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας για την αναγνώριση των 100 χρόνων υπηρεσίας των Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν σε διεθνείς στρατιωτικές εκστρατείες.

Η θυσία των ηρώων πολεμιστών των Συμμαχικών δυνάμεων έχει σημαίνουσα αξία. Και αυτό γιατί ενώ δεν υπήρχε ελπίδα να αντιστραφεί η πορεία των Γερμανών προς τα Νότια, κάθε λεπτό καθυστέρησής της σε ορισμένα κομβικά σημεία όπως η Κοιλάδα των Τεμπών, ήταν πολύτιμο για τους Συμμάχους.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό μελετητή Craig Stockings, το γεγονός ότι 50.000 άνδρες των Συμμαχικών Δυνάμεων φυγαδεύτηκαν επιτυχώς από την Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ήταν σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των γεγονότων της μάχης των Τεμπών.

Οφείλουμε τις σπαρακτικές λεπτομέρειες της Ιστορίας αυτής στη διακεκριμένη συγγραφέα Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη που μεγάλωσε στα Αμπελάκια και με τη γραφίδα της διέσωσε στους αιώνες την ιστορία αυτών των ανθρώπων που έζησαν το τελευταίο τους βράδυ στην περιοχή, έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής τους. Την κα Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη τίμησε ο Δήμος Τεμπών, δίνοντας το όνομά της  στο υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων, σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης ενός τόσο σημαντικού πνευματικού ανθρώπου.

Το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στις 9 Απριλίου του 1941.

Τους τιμάμε, διότι υποστήριξαν με την ίδια τους την ύπαρξη, τα ιδανικά μιας ελεύθερης ζωής!

Το όνομα τους έχει χαραχθεί στην ιστορία!

Έχουν φωτίσει την ζωή των ανθρώπων με τη θυσία τους!

Το παράδειγμα τους παραμένει ζωντανό στις μνήμες όλων μας.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε.

Η θυσία είναι διαρκής θύμηση και υπενθύμιση.

Οι αγώνες που ακολουθούν δεν έχουν ακόμα σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους.

Αιωνία τους η μνήμη!!

Στην εκδήλωση συμμετείχε  η μπάντα & το άγημα  της 1 Στρατιάς .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ