ΊΔΙΑ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο χειμώνας του 2018 θα βρει πολλούς να απολαμβάνουν το αγαθό του φυσικού αερίου, υποστήριξε ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επίλυση του ζητήματος τροφοδότησης απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, του αναπληρωτή υπουργού

κ. Σ. Φάμελλου, της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, της ΡΑΕ και δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και ο Π. Σαρχώσης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιλύθηκαν δύο θέματα, το πρώτο αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο και το άλλο τον τρόπο τιμολόγησης. «Ανοίγει ο δρόμος, πλέον, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί με ξεκαθαρισμένο το τοπίο και τον τρόπο τιμολόγησης», δήλωσε σχετικά ο κ. Σταθάκης. Σε ότι αφορά την τιμολόγηση αποφασίστηκε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο των περιοχών που είναι διασυνδεδεμένες με το δίκτυο όσο και αυτών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, όπως είπε μετά τη σύσκεψη ο κ. Σταθάκης το πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου πόλεις και περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή με LNG. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη αυτό το θέμα λύνεται οριστικά καθώς βγαίνουν διαδοχικά όλες οι ρυθμιστικές αποφάσεις.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται αυτά τα έργα από τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδεμένων με το δίκτυο όσο και αυτών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές έχουν ίση αντιμετώπιση και επιτρέπεται ταυτόχρονα τα έργα του CNG και των περιοχών που θα λειτουργήσουν με αυτά να είναι απολύτως βιώσιμα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος είπε ότι πρακτικά δεν ήταν σωστό οι πολίτες και οι επαγγελματίες που δεν ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, να έχουν ακριβά καύσιμα και να μην έχουν πρόσβαση στην ίδια τιμή στο φυσικό αέριο. «Αυτό λύνεται, εξασφαλίστηκε και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν και τα τεχνικά και τα οικονομικά εργαλεία και έτσι ξεκινά ένα ευρύτατο πρόγραμμα έργων με αξιοποίηση και ιδιωτικών  κονδυλίων για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της Β. Ελλάδας σε ένα οικονομικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο», τόνισε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την πεποίθησή του ότι ο χειμώνας του 2018 θα βρει πολλούς να απολαμβάνουν το αγαθό του φυσικού αερίου, εξέφρασε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης. Όπως τόνισε, ο δήμος του μαζί με το δήμο Λαγκαδά είναι από τους πρωτοπόρους, είναι ante portas προκειμένου οι κάτοικοί τους να απολαύσουν το αγαθό αυτό. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ενιαία τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Είπε τέλος ότι μια παρατήρηση που έκανε ο ίδιος όσο και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του, είναι να υπάρξει η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης δημοτικών οικοπέδων στις διαχειριστικές αρχές με τη λογική της κοινής ωφέλειας, άρα να είναι πολύ πιο εύκολη η παραχώρηση αυτή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ