ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια του μουσείου Αμπελακίων

Φέτος το Σεπτέμβρη, το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949 συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής. Στο πλαίσιο της επετείου αλλά και με αφορμή την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, οι φίλοι του μουσείου συνδιοργανώνουν, με την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Λάρισας εκδήλωση την  Τρίτη 8 Μάη 2018

και ώρα 7,00 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Το  πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει

1) Ομιλία, Από τον Αγι Παπαστεργίου, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Αμπελακίων περιόδου 1940 – 1949

2) προβολή VIDEO για την αντιφασιστική νίκη των λαών και

3) Μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φωτιάδης και τραγουδούν: Μαρία Φωτιάδη και Γιώργος Γάλλος.

Οπως τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στόχος του Μουσείου από την ίδρυσή του, είναι η καταγραφή της αληθινής ιστορίας, μέσα από την αποτύπωσή της σε ποικίλης μορφής ντοκουμέντα και ταυτόχρονα η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ιστορία της περιόδου στην οποία αναφέρεται το Μουσείο.

“Η προβολή μέσα από αυτούς τους στόχους των προϋποθέσεων για ουσιαστική ειρήνη, σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, φιλίας με όλους τους λαούς. αφού οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, ούτε πετρέλαια, ούτε άλλες πηγές κερδών αυτά χωρίζουν τους  “μεγάλους”, που βάζουν τους λαούς να “σκοτώνονται για τ’ αφέντι το φαϊ”.

Άλλωστε, για τέτοια ιδανικά, για “ειρήνη- προκοπή” αγωνίστηκαν οι Εαμικές αντιστασιακές οργανώσεις τότε.

Εν όψει της επετειακής χρονιάς, οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στα ιδανικά των αγωνιστών και στους ευρύτερους στόχους του κινήματος της Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε., οι οποίοι καμιά σχέση δεν έχουν με το φασισμό. Αντίθετα, με κάθε θυσία τον πολέμησαν και τον νίκησαν”, τονίστηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Συνεχίζοντας ανέφεραν και τα εξής:

“Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945), ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους.

Στις 2 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία υψώθηκε στη Γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ). Στις 8 του ίδιου μήνα, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Στην Ελλάδα  το ΕΑΜ δεν ήταν αποκλειστικά και κυρίως μια συμμαχία κομμάτων, αλλά είχε κορμό του την εργατική τάξη. Στις γραμμές του εκφραζόταν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Οφείλουμε να τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι ή αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών, στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ευλάβεια υπηρετεί το στόχο της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του μεγάλου κεφαλαίου, που οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή σε ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Για να εξασφαλίσει συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια, παρέχει υποστήριξη στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δίνει γη, θάλασσα και αέρα για τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως έγινε και με την επίθεση στη Συρία. Κουβάλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επισφράγισε συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αποκαλύπτονται μία προς μία και αφορούν την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, της Λάρισας, του Άραξου και της Ανδραβίδας, νέες βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο, στήριξη σε κάθε ιμπεριαλιστική ενέργεια στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα «ευρωπαϊκά» της σύνορα δεν εμπόδισαν την Τουρκία να συλλάβει και να κρατάει παράνομα φυλακισμένους τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς. Η επίθεση στη Συρία από τους «συμμάχους» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ξανά ότι αυτοί δεν ειδικεύονται στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως καμώνεται η κυβέρνηση, αλλά στις αλλαγές συνόρων με το αίμα των λαών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ