ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε στο Μαξίμ την πολιτική του υπουργείου και απάντησε σε ερωτήσεις για θέματα γεωργών και κτηνοτρόφων

Το σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ελληνική αγροτική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο παρουσίασε ο υπουργός Β. Αποστόλου σε εκδήλωση της οργάνωσης μελών Τυρνάβου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Αποστόλου στάθηκε αρχικά στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ μέσα από τις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο αλλά και οι περιφέρειες της χώρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία απορρόφησης των πόρων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νέα ΚΑΠ επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει σε επίπεδο Ε.Ε. περικοπή πόρων ίση με το 5% της ΚΑΠ αν και όπως είπε γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει για τη χώρα μας και για άλλες χώρες του νότου αντίστοιχη περικοπή.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στις διεθνείς συμφωνίες και ειδικά στη CETA, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχθηκε τα πάντα ενώ ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σαμαρά δεν συμμετείχε σε καμία συζήτηση για τη διαμόρφωση της συμφωνίας με αποτέλεσμα αν υπάρξει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη φέτα.

Τέλος ο κ. Αποστόλου στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη καταβολή των ενισχύσεων αλλά και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και παράλληλα μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν για την εξασφάλιση ρευστότητας στους αγρότες μέσα από την κάρτα του αγρότη.

Ο Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Στην αρχή της εκδήλωσης ο δήμαρχος Τυρνάβου έκανε τη δική του παρέμβαση σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 

“Θεωρούμε πολύ σημαντικό η οργάνωση του αγροτοδιατροφικού τομέα του Καλικρατικού μας Δήμου, να αναγνωρισθεί στην νέα κατηγοριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της νομοθετικής παρέμβασης «Κλεισθένη 1»

Και τούτο διότι το υπάρχον συγκεντρωτικό μοντέλο με τις κάθετες οδηγίες ορίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης, που δεν απαντά στις συνθήκες της ελληνικής παραγωγής και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε:

ευρεία γκάμα προϊόντων με καλή γενικώς σύνθεση ποικιλιών – φυλών και τεχνολογίας. 

ύπαρξη υποδομών στο δευτερογενή  τομέα

οικολογικές συνθήκες και μεσογειακός χαρακτήρας των αγρό-οικοσυστημάτων μας που επτρέπουν την ποιοτική παραγωγή

Ύπαρξη υψηλής πρωτογενούς παραγωγής και υποδομών μεταποίησης αλλά:

με σημαντικά ελλείμματα στην πιστοποίηση ,την μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα,

που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενός άλλου τύπου οργάνωσης ώστε:

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη συνεργασιών με στόχο τη Δημιουργία περιβάλλοντος ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων,

Να δημιουργήσουμε έναν νέο κοινό κώδικα συνεργασίας.

Να δημιουργηθούν νέα δίκτυα

Να δημιουργηθούν νέα παραγωγικά υποκείμενα

Και όλα αυτά με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της ευθύνης διοίκησης του Δήμου Τυρνάβου προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ως άμεσες προτεραιότητες του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού της περιοχής, δράσεις που στοχεύουν:

Στην αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής και την προστασία του αγρο-κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Στην προστασία, την προώθηση και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών προϊόντων.

Στην αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας.

Στη σύνδεση του παραγωγικού ιστού με την πλούσια τοπική ιστορία και πολιτιστική ιδιοπροσωπία.

Κύριε Υπουργέ ο αμπελώνας του Τυρνάβου είναι από τους μεγαλύτερους και τους πιο αναπτυσσόμενους της Ελλάδος η δε σύνδεση της περιοχής με την ποικιλία μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου έχει δημιουργήσει επιπλέον δυνατότητες και προοπτικές.

Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανάπτυξη ενός φορέα που θα λειτουργεί υπό την αιγίδας του Δήμου και θα διασυνδέει τους φορείς του πρωτογενούς τομέα με τις μεταποιητικές μονάδες μία αντίληψη νομίζω πρωτοποριακή για τη χώρα μας.

Εκείνο που ζητάμε από εσάς και στο οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει το ΥΠΑΑΤ στην ανάπτυξη αυτού του φορέα είναι η δημιουργία ή προσαρμογή αν υπάρχει ενός θεσμικού πλαισίου [που να μπορεί να περιλαμβάνει να δίνει εγκυρότητα και βέβαια δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο της δημιουργίας όσο και της δράσης αυτού του φορέα Οίνου και Αμπέλου, όπως τον οραματιζόμαστε”.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Μετά την εισήγηση του κ. Αποστόλου αναπτύχθηκε διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου ο υπουργός αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι, αν και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της τιμής, δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί μέσα στο επόμενο διάστημα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για άμεση κατάργηση του εμπάργκο στη Ρωσία και για αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών που έχουν αδιάθετη παραγωγή κάνοντας λόγο ακόμη και για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενώ απαντώντας στο αίτημα του δημάρχου Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλου που ήταν παρών στην εκδήλωση για αποζημίωση των σιτοπαραγωγών εξαιτίας της φετινής ανομβρίας παρέπεμψε σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Ο κ. Αποστόλου δεν θέλησε να μιλήσει για ενδεχόμενη φορολόγηση του χύμα τσίπουρου τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και επισημαίνοντας ότι εκείνο που σήμερα προέχει είναι η πώληση του χύμα τσίπουρου με παραστατικά.

Ανέπτυξε διάλογο με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για την παραγωγή και εμφιάλωση προϊόντων ΠΓΕ ενώ στο αίτημα του δημάρχου Αγιάς Αντ. Γκουντάρα για αποζημίωση των καλλιεργητών κερασιάς εξαιτίας της καρπόπτωσης που παρατηρείται φέτος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ