ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΦΩΤΟ)

Χρ. Κέλλας: Θα καταργήσουμε τον «νόμο-τερατούργημα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πολύ μικρή για να τους χωρέσει αποδείχθηκε η αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρισας, όπου και το απόγευμα της Κυριακής εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της τοπικής ΝΔ η δράση «Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη:

Οι προτάσεις της ΝΔ» που αποτελεί πρωτοβουλία της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ σε συνεργασία με τον Τομέα Εσωτερικών του Κόμματος, υπό την ευθύνη του Γραμματέα της ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» τον «Κλεισθένη» ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Αυγενάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την για διοικητική ανεπάρκεια και πολιτικό κυνισμό, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει πως «επιλέγει το χώρο της Τ.Α για κομματικούς τακτισμούς», προβλέποντας παράλληλα πως οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών.

Περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση ο κ. Αυγενάκης μίλησε για αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των δημοσιονομικών με τη σύσταση Ταμείου, για μια Αυτοδιοίκηση η οποία θα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης υποστήριξε πως «η απλή αναλογική θα υπονομεύσει το θεσμό και θα οδηγήσει σε ακυβερνησία Δήμους και Περιφέρειες».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ. Αυγενάκης συναντήθηκε με Θεσσαλούς δημάρχους και αυτοδιοικητικούς στα γραφεία της ΠΕΔ, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, κομματικά στελέχη και πλήθος αυτοδιοικητικών μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη, Χρήστος Μιχαλάκης και Βασίλης Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης κ.ά.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

‘’Αποτελεί καθήκον μας η υπεράσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υποστήριξή της με περισσότερα λειτουργικά και οργανωτικά εχέγγυα, προκειμένου να συνεχίσει να εκπληρώνει το έργο της και την αποστολή της σε συνθήκες ανεξαρτησίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων εννιά ετών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε πως διαθέτει ενεργά αντανακλαστικά και πως μπορεί να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του πολίτη με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα’’.

Τα ανωτέρω επισήμανε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας με την ευκαιρία της παρουσίας του σε εκδήλωση της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στηλίτευσε τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας:

‘’Αφενός μεν, επιχειρείται η αποσάρθρωση των αυτοδιοικητικών θεσμών και, αφετέρου, η ενίσχυση της επιρροής και του ελέγχου αυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι κυβερνώντες επιδιώκουν να θέσουν, συνολικά, υπό τον έλεγχό τους τη δημόσια διοίκηση της χώρας και δεν εξαιρούν τις τοπικές δομές κυβέρνησης από αυτές της κεντρικής εξουσίας.

Φέρουν ένα νομοσχέδιο «τερατούργημα», το κυριότερο σημείο του οποίου είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία έχει ως στόχο την «μπαχαλοποίηση» των θεσμών. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοικειωμένος με το «μπάχαλο» και, μάλιστα, κάποια στελέχη του, ενδεχομένως, να το θεωρούν και οικείο.

Είναι δυνατόν να διασφαλίζεται η αποτελεσματική διακυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι αιρετοί επικεφαλής να χαράσσουν τις πολιτικές τους βάσει του προεκλογικού προγραμματισμού τους; Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι.

Μιλούν για «απλή αναλογική», την ώρα που επιβάλλουν δεύτερο γύρο εκλογών, ακυρώνοντας ουσιαστικά το νόημα της απλής αναλογικής. Στοχεύουν στην άλωση της αυτοδιοίκησης από εκπροσώπους τους, που αποτελούν τη συντριπτική μειοψηφία, επιδιώκοντας την παραμονή τους στην εξουσία και αποσκοπώντας σε ταυτόχρονες ή κοντινές εκλογικές αναμετρήσεις, για να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση. Δεν θα τους περάσει όμως.’’.

Στη συνέχεια, ο Λαρισαίος Βουλευτής σημείωσε:

‘’Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ απορρίπτουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έχουν τις δικές τους θέσεις για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση, που δεν γνωρίζουν τι θα πει αυτοδιοίκηση, να αυθαιρετούν και να μην εισακούουν την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ; Αυτό δεν συμβαίνει στις Δημοκρατίες, παρά μόνον σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Δυστυχώς, αντί να κινούμαστε προς τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ανεξαρτησίας της και της οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσής της, με συγκεκριμένο ευέλικτο πρόγραμμα και μακρόπνοο σχεδιασμό, κινούμαστε προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το νομοθετικό «τερατούργημα» και θα δώσει τη δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να συνεχίσουν το έργο τους, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Στόχος της παράταξής μας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, είναι η οργανωτική αναβάθμιση και η λειτουργική αναζωογόνηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, για να ενισχυθεί η τοπική οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όλες και όλοι μαζί θα συνδράμουμε για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους. Όλες και όλοι μαζί θα σηκώσουμε και πάλι την Ελλάδα όρθια’’.

Τέλος, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι ‘’οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες’’ και απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες για τις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου, ‘’προκειμένου να αναδειχθούν τα κομματικά όργανα, που θα δώσουν την πιο κρίσιμη μάχη στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας’’.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com