ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ – ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

Ανακοίνωση του σχήματος ΛΑΝΤΖΑ Λάρισας που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 12.00 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας

Δεν υπάρχουν λόγια να γράψει κανείς για αυτά που συμβαίνουν στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών. Η ασφάλεια, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου και τελικά η ίδια του η ζωή αποτελούν πολυτέλειες στην Ελλάδα

της επιτροπείας και των μνημονίων.

Ειδικά στο χώρο της διανομής, που σαν τραγική υπενθύμιση έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας νεκρός, ο 26χρονος συνάδελφός μας. Ο Θ.Τ. τραυματίστηκε θανάσιμα εν ώρα υπηρεσίας, στην καθημερινή του προσπάθεια να εξασφαλίσει το μεροκάματο για αυτόν και την οικογένειά του. Δούλευε μάλιστα στη γνωστή αλυσίδα καφέ DE-TOX, της οποίας κι άλλος διανομέας, ο Γ.Κ. σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας, πριν σχεδόν ένα χρόνο στις 30/5/2017.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι αποτελέσματα των κακών συνθηκών εργασίας, των εξαντλητικών ωραρίων, των υπερβολικών απαιτήσεων, της έλλειψης εργατικού δυναμικού προκειμένου να αυξηθούν έστω και λίγο τα κέρδη των επιχειρήσεων και τραπεζών. Τα εργατικά ατυχήματα είναι το ρίσκο που παίρνουν οι εργοδότες για να γίνουν πλουσιότεροι.

Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την κεντρική πολιτική σκηνή. Η ίδια η λειτουργία και οι νόμοι που επιβάλει η Ε.Ε., η δουλοπρεπή στάση των αστικών κυβερνήσεων όπως η κυβ. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν στόχο να αφαιμάξουν τους λαούς για να εδραιώσουν την εξουσία και τα κέρδη τους. Δεν τους νοιάζει πώς και αν ζούμε. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με το καπιταλιστικό σύστημα που εφαρμόζεται και εξολοθρεύει τους οικονομικά αδύναμους σε όλο το κόσμο. Αυτό ορίζει την παιδεία, αυτό ορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων, αυτό ορίζει τις αντιλήψεις περί διαχείρισης του κάθε περιστατικού ατομικά και όχι συλλογικά.

Αυτό που θέλουμε να πούμε, λοιπόν, δεν είναι ότι αν ο οποιοσδήποτε συνάδελφος-σσα είχε πάρει περισσότερα λεφτά θα απέφευγε ένα δυστύχημα. Αλλά όσο υπάρχει αυτό το σύστημα που επιβάλει αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας καθώς και τις απάνθρωπες συμπεριφορές σε κοινωνικό επίπεδο, το μόνο που θα παίρνουμε σαν αποτέλεσμα είναι και άλλοι θάνατοι σε ώρα εργασίας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Η απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα δεν είναι η στεναχώρια και η απογοήτευση, δεν είναι η περιχαράκωση στον εαυτό μας, δεν είναι ατομική υπόθεση του καθένα-μιάς. Πρέπει να βρεθούμε στα σωματεία μας, να τα στελεχώσουμε, να τα δυναμώσουμε και να τους δώσουμε κατεύθυνση νίκης για τους εργαζόμενους στο σήμερα. Παραδείγματα νικηφόρα αρκετά, με οργάνωση και σωστή αντιμετώπιση έχουμε κερδίσει μάχες. Ένα από αυτά ήταν και η επαναπρόσληψη των συναδέλφων στο Brothers in Law στη πόλη μας, που αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων.

Απαιτείται ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Που θα απειλεί την εξουσία τους, δεν θα στέκεται σε ακίνδυνες ανακοινώσεις και συμβολικές διαμαρτυρίες. Κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με καρδιά τα ισχυρά σωματεία επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ρωγμές στην κανιβαλική «ειρήνη» τους.

Η Λάντζα Λάρισας θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα το σωματείο μας να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να προστατέψει τους συναδέλφους μας από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Να ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις προοπτικές των εργαζομένων του κλάδου μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να θεσμοθετηθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των διανομέων

Την υποχρέωση της επιχείρησης να παρέχει δικά της οχήματα στους διανομείς τα οποία θα πρέπει να συντηρεί ο εργοδότης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Όλο το κόστος να βαραίνει την επιχείρηση και μόνο.

Την υποχρέωση να παρέχονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια, ειδικά μπουφάν, παντελόνια και μπότες μηχανής )

Την απαγόρευση διανομών σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (βροχή, ψύχος, υψηλές θερμοκρασίες)

Προσλήψεις και στελέχωση του σώματος επιθεωρητών εργασίας με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα που εργάζονται διανομείς.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΖΕΙ ΜΕ  3 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες και την ανασφάλιστη εργασία

7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ, ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΟΥ «ΕΦΙΚΤΟΥ».

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 8/5 στις 12.00 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ