Μια άκρως πρωτότυπη επένδυση αναμένεται να υλοποιήσει στο άμεσο μέλλον ο δήμος Κιλελέρ παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από το άχυρο των σιτοκαλαμιών, αλλά και από τις κοπριές των κτηνοτροφικών μονάδων ή και το τυρόγαλο των τυροκομείων που λειτουργούν στα όρια του δήμου.
Πρόκειται για μία επένδυση η οποία μετατρέπει σε βιοαέριο το άχυρο, το τυρόγαλα και την κοπριά και με το παραγόμενο βιοαέριο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Η επένδυση αυτή που θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού μπορεί να κάνει αυτάρκη το δήμο Κιλελέρ σε ηλεκτρική ενέργεια αν υπάρξει πλήρη αξιοποίηση του άχυρου και των υπόλοιπων υλικών, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά και να προστατέψει το περιβάλλον αφού θα σταματήσει η καύση καλαμιών που έχουν αναγάγει το δήμο Κιλελέρ πρωταθλητή σε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι.
Κερδισμένοι θα είναι και οι αγρότες του δήμου αφού θα πωλούν το άχυρο το οποίο σήμερα παραμένει στα αζήτητα, ενώ τα υπολείμματα από τη μετατροπή της βιομάζας σε βιοαέριο που είναι πρώτης τάξης οικολογικό λίπασμα θα επιστρέφουν στα χωράφια των αγροτών.
Για τα σχέδια του δήμου μίλησε σήμερα στο κανάλι “Ε” ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι η επένδυση θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που συντάσσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το οποίο ο δήμος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επένδυσης ο κ. Νασιακόπουλος σημείωσε ότι ο δήμος έχει ήδη απευθυνθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι θετικό για τη δανειοδότηση του δήμου.
Μιλώντας στο paidis.com ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Δημήτρης Μπετχαβές αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της επένδυσης επισημαίνοντας ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 1 MW και στη συνέχεια ακόμη μία μονάδα επίσης ισχύος 1 MW
Ο δήμος θα επιδιώξει τη συνεργασία και με ιδιώτες αν και σήμερα το όλο εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει αποκλειστικά από το δήμο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπετχαβέ η δυναμικότητα της περιοχής σε πρώτες ύλες μπορούν να καλύψουν μονάδα παραγωγής 15MW, αλλά πρόκειται για μια τεράστια επένδυση την οποία δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά ο δήμος ειδικά στις υπάρχουσες δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα και κατά συνέπεια οι ιδιώτες επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι.
Εκείνο που τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Μπετχαβές είναι η αναγκαιότητα της στενής συνεργασίας δήμου και αγροτών, ώστε να γίνει εύκολα η αξιοποίηση των άχυρων, αν και όπως υποστηρίζει πολύ γρήγορα όλοι θα καταλάβουν ότι η αξιοποίηση με αυτό τον τρόπο των άχυρων είναι προς το συμφέρον όλων.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια που αποδεικνύει ότι όταν στην αυτοδιοίκηση υπάρχει όραμα και σχέδιο οι δυνατότητες είναι πολλές, αρκεί φυσικά οι δημοτικοί άρχοντες να ξεφεύγουν από τη διαχειριστική λογική.