Ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία Αντώνη Αδάμου

Βρισκόμαστε ήδη στον όγδοο χρόνο επιβολής της μνημονιακής πολιτικής με μια  σταθερή μείωση  της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, φέρνοντας την οικονομική κατάρρευση των πόρων τους, και την μη εκπλήρωση των πλέον στοιχειωδών κοινωνικών υποχρεώσεων.

Το νομοσχέδιο Κλεισθένης, δεν έχει το χαρακτήρα της  βελτίωσης του Καλλικράτη, αλλά  το βάθεμα των αντιδραστικών χαρακτηριστικών του. Κύριο χαρακτηριστικό του βαθέματος αυτού είναι το στενότερο δέσιμο των δήμων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η επιχειρηματική δράση των φορέων του τοπικού κράτους, η οποία προβάλλεται και ως μοναδική διέξοδος για τα χρηματοδοτικά κενά.

Προχωρά στην θεσμική ενδυνάμωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών των δήμων με την «παροχή κινήτρων» για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των τοπικών φόρων, την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση των δημοτικών υπηρεσιών που θα πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Ολοκληρώνεται η καταγραφή της περιουσίας των δήμων με σκοπό την ληστρική εκμετάλλευση-«αξιοποίησή»  της από επιχειρήσεις, προφανώς και από ΤΑΙΠΕΔ και το Νέο Υπερταμείο. .

Το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» θα λειτουργεί ως προληπτικός «δημοσιονομικός κόφτης» για τους δήμους. Σκοπός είναι η προληπτική συμμόρφωση των ΟΤΑ στα μέσα δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθάρχησης και τους στόχους  των μνημονίων.

Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παύονται αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού”.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στον Κλεισθένη.

 Διεκδικούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε. Με μαζικές λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά με αποφασιστικό ρόλο, αρμοδιότητες και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις που αφορούν τη συνοικία. Συνελεύσεις, που λειτουργούν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και με αντιπροσώπευση για το συντονισμό μεταξύ τους και για την εκλογή των συμβουλίων ευρύτερων περιοχών. Με συμβούλια που θα εκλέγονται και θα είναι ανακλητά από τις συνελεύσεις, τις οποίες θα συγκαλούν και στις οποίες θα δίνουν λόγο.

Συγκεκριμένα :

  1. Παλεύουμε ενάντια στην αντιδημοκρατική θωράκιση του μηχανισμού Δήμων και Περιφερειών, την ανταποδοτική λειτουργία τους, το ρόλος τους ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, την ιδιωτικοποίησή και επιχειρηματικοποίησή τους.
  2. Οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να συγκροτούνται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή και δημοκρατία των κατοίκων.
  3. Κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στο σχεδιασμό των συνολικών προτεραιοτήτων μιας περιοχής. Καθιέρωση, στην πράξη, βέτο για τοπικά ζητήματα από τις αντίστοιχες συνελεύσεις κατοίκων .
  4. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε όλες τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων .
  5. Είμαστε αντίθετοι στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που προωθούν την ευέλικτη απασχόληση και την κερδοφορία-ανταποδοτικότητα, σε βάρος των κοινωφελών αναγκών.
  6. Είμαστε αντίθετοι στην «μεταφορά αρμοδιοτήτων» που αφορούν δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία κλπ στους Δήμους, γιατί γίνεται δρόμος για την ανάπτυξη της ταξικής διαφοροποίησης ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς Δήμους και απαλλαγής του κεντρικού κράτους και των κυβερνώντων από το βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών .
  7. Είμαστε αντίθετοι και παλεύουμε για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων με διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο των δημοτικών υπηρεσιών
  8. Διεκδικούμε γενναία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση επιστροφή στους δήμους των κονδυλίων που έχουν παρακρατήσει όλες οι κυβερνήσεις.
  9. Διεκδικούμε πλήρεις και αξιοπρεπείς, δωρεάν για τα λαϊκά στρώματα, κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμωνστις κοινωνικές υποδομές, την κοινωνική πρόνοια , τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ. και εναντιωνόμαστε σε κάθε συρρίκνωση, υποβάθμιση ή παροχή τους από τους δήμους με αντίτιμο.
  10. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δήμους και περιφέρειες.

Σε σχέση με το σύστημα εκλογής:  Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής. Το σύστημα στον Κλεισθένη είναι μεν ένα αναλογικότερο μοντέλο , λειτουργεί όμως, με πολλούς αποκλεισμούς.

 

Αριστερή Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Αντώνης Αδάμου Περιφερειακός Σύμβουλος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ