ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Λ. ΤΑΞΕΩΝ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ Βερδικούσας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη, από την Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 29 Απριλίου 2018, στην Καβάλα, την Ξάνθη ,την Κομοτηνή και στις Σέρρες.

Σε ανακοίνωση του σχολείου για την εκπαιδευτική αυτή εκδρομή αναφέρονται τα εξής:

“Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ξεκίνησε με μαθητές και συνοδούς καθηγητές, να επισκέπτονται την Αμφίπολη. Εκεί περιηγηθήκαμε  στο ομώνυμο μουσείο και φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο εντυπωσιακό άγαλμα του λιονταριού της Αμφίπολης. Συνεχίσαμε  με την περιήγηση στην πόλη της Καβάλας με τις Καμάρες ( το αρχαίο υδραγωγείο), σήμα κατατεθέν της πόλης, το Κάστρο της πόλης με την μαγευτική θέα στο πανέμορφο λιμάνι, το Ιμαρέτ, ένας χώρος, μια ιστορία χρόνων, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο μωσαϊκό- ψηφιδωτό αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην πόλη.

Την δεύτερη μέρα, κινηθήκαμε προς  το Πόρτο Λάγος, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Μέσα στη λίμνη επισκεφτήκαμε  τα δύο νησάκια που συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με την στεριά με ξύλινες γέφυρες. Στο ένα νησάκι είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του “νοικοκύρη”, μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ένα στολίδι μοναδικό στην περιοχή για ηρεμία και περισυλλογή και στο άλλο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει  αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας. Θαυμάσαμε τη πανίδα  και τη χλωρίδα της λίμνης, αφού αποτελεί υγροβιότοπο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην πόλη της Κομοτηνής. Είχαμε  την ευκαιρία, να περπατήσουμε  στην παραδοσιακή αγορά της πόλης, να ξεκουραστούμε  στην κεντρική πλατεία και να επισκεφτούμε  το Γενί Τζαμί με τον Πύργο του Ρολογιού, τον μιναρέ και τους πέντε τρούλους, καθώς και την ιδιαίτερη διακόσμηση εσωτερικά με τα περίφημα πλακίδια ιζνίκ (Νίκαιας).Επίσης  εκεί γευθήκαμε τοπικά προϊόντα, όπως σουτζούκ λουκούμ, στραγάλια και φρεσκοκομμένο καβουρδιστό ελληνικό καφέ.

Σειρά μετά είχε η πόλη της Ξάνθης. Υπό την καθοδήγηση της ξεναγού μας περιπλανηθήκαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Γνωρίσαμε παλιά αρχοντικά, το σπίτι του μεγάλου συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο-αρχοντικό ενός Ξανθιώτη καπνέμπορου, μάθαμε την ιστορία της πόλης και ολοκληρώσαμε την ξενάγησή μας με το εντυπωσιακό Σπίτι της Σκιάς. Μια εντυπωσιακή τεχνική, μια καλλιτεχνική δημιουργία που μας εντυπωσίασε, μια εμπειρία που αξίζει να τη μοιραστούμε και με άλλους.

Το ταξίδι της επιστροφής, την τρίτη μέρα, ξεκίνησε με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαιολογικό μουσείο. Συνεχίστηκε με το σπήλαιο της Αλιστράτης με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Η ξεναγός μας έδωσε πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες του σπηλαίου που το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μία ολιγόωρη  στάση στο κέντρο των  Σερρών, όπου γευτήκαμε τον ακανέ, παραδοσιακό γλυκό από βουβαλίσιο βούτυρο.

Στόχος κάθε  εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν, να διδαχθούν, να αποκομίσουν εμπειρίες, να διασκεδάσουν, να “παιδευτούν”. Κάνοντας τον απολογισμό μαθητές και συνοδοί καθηγητές είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και συμφωνούμε  ότι όλα τα παραπάνω εκπληρώθηκαν, δίνοντας «ραντεβού» για νέες εμπειρίες την επόμενη σχολική χρονιά”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ