ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 5ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

Το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου με θέμα: «Μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήρι: Γνωρίζω το μουσείο της αυλής του σχολείου μου, το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης  και  άλλα μουσεία του τόπου μου», επισκέφτηκε δυο πανέμορφα κυκλαδίτικα νησιά της πατρίδας μας, την Σύρο και την Τήνο.

Σε ανακοίνωση του σχολείου για την επίσκεψη αναφέρονται τα εξής:

“Γνωρίσαμε την Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων, μια ιδιαίτερη  πόλη στο κέντρο του Αιγαίου με ξεχωριστό αέρα και μεγάλη παράδοση, με έντονη τουριστική, εμπορική και πολιτιστική κίνηση. Με τους μαθητές μας επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο της Ερμούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στη Νεότερη Ελλάδα, αρχιτεκτονικό κόσμημα του αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Γνωρίσαμε το Δημοτικό θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, ένα μικρό στολίδι της πόλης που φιλοξενεί τα πολιτιστικά δρώμενα και το φεστιβάλ Αιγαίου.

Περιδιαβήκαμε την Άνω Σύρο, την συνοικία Βαπόρια, που θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, υπερυψωμένη με θέα στο Αιγαίο και με υπέροχα νεοκλασικά κτίρια. Προσκυνήσαμε στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην ορθόδοξη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως η «Παναγία των Ψαριανών», που φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Επισκεφθήκαμε επίσης την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου και είναι η μητρόπολη των καθολικών του νησιού. Ξεναγηθήκαμε επίσης στο μουσείο του μουσικοσυνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, που καταγόταν από τη Σύρο.

Με γεμάτες τις αισθήσεις, το νου και την ψυχή μας, αφήσαμε το γραφικό νησί και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό την Τήνο, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, την Μούσα του Αιγαίου, όπως την αποκαλούν για όλες τις σμιλεμένες λεπτομέρειες πολιτισμού και ομορφιάς που επιφυλάσσει στον επισκέπτη της. Πρώτος σταθμός ο  Βώλακας, ένα μικρό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυρισμένο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης και πολλούς περιστερώνες. Πάντα ήταν, και είναι ακόμη, το χωριό της καλαθοπλεκτικής από την οποία και ζει. Ο περίπατος σε αυτό αποκτά ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον από τα ποιήματα που με υπομονή έχει γράψει κάποιος σε παλιές πόρτες του χωριού. Ο επόμενος σταθμός μας ήταν ο Πύργος, όπου επισκεφθήκαμε το μουσείο του ντόπιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και το μουσείο  των Τηνίων Καλλιτεχνών. Ο περίπατος στα σοκάκια του χωριού δίνει την αίσθηση ότι περπατάς σε μουσείο μαρμαροτεχνίας, καθώς το σκαλιστό μάρμαρο αποτελεί τον κύριο διάκοσμο όλων των χτισμάτων. Η εκδρομή μας έκλεισε με το προσκύνημα στην Παναγία την Ευαγγελίστρια, την Παναγία της Τήνου, με την ομώνυμη θαυματουργό εικόνα της.

Υπεύθυνοι του πολιτιστικού προγράμματος και συνοδοί εκπαιδευτικοί είναι: Δεληζώνα Ζωή, Γούλα Μαρία, Κανάκη Βικτωρία, Αγγελακοπούλου Ζαχαρούλα, Κατσαβός Ιωάννης και Χατζηαβραάμ Αγγελική”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ