ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΟ 40 ΕΚ. € ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (ΦΩΤΟ)

Κατάμεστη η αίθουσα του ΔΩΛ στον απολογισμό του δημάρχου Λαρισαίων

«Έχω πλέον τη βεβαιότητα πως το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα θα υλοποιηθεί». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, κάνοντας το δημόσιο απολογισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα

«Το σήμερα και το αύριο της πόλης».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την οικονομική ανάκαμψη που θα δώσει ώθηση και στην Τ.Α ο κ. Καλογιάννης κάλεσε να εξεταστεί ο ρόλος της τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως «καλούμαστε όλοι να δούμε αυτό το ρόλο επιλέγοντας αν θέλουμε την αυτοδιοίκηση της λακκούβας ή κάποιου άλλου τύπου που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη».

Ο κ. Καλογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική του δήμου πλέκοντας το εγκώμιο των συνεργατών του, ενώ εκφράζοντας τη θλίψη του για το νέο θανατηφόρο τροχαίο της οδού Βόλου έσπευσε να συμπληρώσει πως «προ κρίσης τέτοια ζητήματα θα ήταν λυμένα, ενώ πλέον γραφειοκρατία και ελεγκτικοί μηχανισμοί οδηγούν σε πολύμηνες καθυστερήσεις την υλοποίηση της όποιας απόφασης».

Περιγράφοντας την εικόνα του δήμου αναφέρθηκε σε ένα δήμο «στον οποίο έχει τελειώσει η αρχή του ενός ανδρός», ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί λάθη και αδυναμίες που εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται ανάλογα, υπογραμμίζοντας πως κύρια στόχευση παραμένει «να πάει ακόμη ψηλότερα η πόλη».

Αξίζει να σημειωθεί πως της ομιλίας του δημάρχου προηγήθηκε προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με αναφορές στα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, βραβεύσεις και διακρίσεις, η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας σε επίτιμο δημότη Λάρισας κλπ., ενώ όπως προβλέπεται από τη διαδικασία ακολούθησε διάλογος με το κοινό με συντονιστή τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Τάχο.

Κύρια σημεία της ομιλίας Καλογιάννη

Η Λάρισα έχει τεράστιες προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να αποκτήσει καίριο και σημαντικό ρόλο. Μπορεί να αναδειχθεί σε α΄ περιφερειακό πόλο ανάπτυξης στην χώρα και σε μια σύγχρονη μεσαίου μεγέθους ευρωπαική πόλη.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Το σήμερα και το αύριο της πόλης», που είχε τον χαρακτήρα του δημόσιου απολογισμού του δημάρχου και πραγματοποιήθηκε στην γεμάτη κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Υλοποίηση έργων 40 εκατ. ευρώ από Δήμο και ΔΕΥΑΛ

Σε ότι αφορά στα τεχνικά έργα, ο κ. Καλογιάννης, τόνισε με έμφαση ότι σον Δημο (κέντρο, συνοικίες και χωριά)  υλοποιούνται αυτή την περίοδο έργα της τάξεως άνω των 40 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα η  Λάρισα, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος,  είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που υλοποιεί πλέον το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Αλλοι Δήμοι και μάλιστα μεγαλύτεροι της Λάρισας. , βρίσκονται ακόμα στη φάση της προετοιμασίας και των μελετών του Σχεδίου.

Σήμερα είμαστε στο σημείο να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η πόλη της Λάρισας, βρίσκεται στην αρχή μια περιόδου που θα διαρκέσει μερικά χρόνια και  θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης και του αστικούς  περιβάλλοντος της.  Δικαίως, νομίζω ότι έχει χαρακτηριστεί αντίστοιχη της δεκαετίας 1985- 1995  δηλαδή της δεκαετίας που διαμορφώθηκε το δίκτυο πεζοδρόμων της πόλης.»

Ο κ. Καλογιάννης έκανε λόγο για «έκρηξη έργων» στο κέντρο και τις συνοικίες, τονίζοντας ότι η εκτέλεση των έργων θα σημάνει αναστάτωση στην πόλη, για την οποία ζήτησε την κατανόηση των πολιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις στο κέντρο με την υλοποίηση των έργων ανακατασκευής των οδών Ηπείρου και Μανδηλαρά, την παρέμβαση στην Μεγάλη Αλεξάνδρου αλλά και στις οδούς Βενιζέλου και Φιλελλήνων.

Ειδική αναφορά έκανε στη ΔΕΥΑΛ που υλοποιεί επίσης ένα τεράστιο έργο με την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες της Λάρισας.

Συνολικά Δήμος και ΔΕΥΑΛ, στο πλαίσιο της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής υλοποιούν έργο άνω των 40 εκατ. ευρώ, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, απαριθμώντας σειρά έργων.

Σε ότι αφορά στην Καθαριότητα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει βελτιώθεί σε σχέση με το σημείο που την παραλάβαμε, ενώ κομβικής σημασίας χαρακτήρισε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Επίσης, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια πο καταβάλει υπο δυσκολες και αντίξοες συνθήκες η υπηρεσια Πρασίνου.

Δεσμευμένα οικόπεδα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλογιάννης στην πολιτική της δημοτικής αρχής και της Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας στο θέμα της αποδέσμευσης εκτάσεων που είχαν δεσμευτεί για κοινόχρηστους και Κοινωφελείς χώρους, αλλά και στη διεκδίκηση σημαντικών εκτάσεων για την πόλη αναφερόμενος στο θέμα των εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία για κατά χρήση παραχώρηση του οικοπέδου του ΙΚΑ στο Δήμο Λαρισαίων.

Πάρκο των Ευχών και Agrothessaly

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ισχυρή οικονομική θέση του Δήμου Λαρισαίων,  που είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για γενναία μείωση  κατά 20% των δημοτικών τελών για τους επαγγελματίες της Λάρισας.

Βεβαίως από την ομιλία του δημάρχου, δεν έλειψαν οι αναφορές στο Πάρκο των Ευχών, την Αgrothessaly και την προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της τουριστικής προβολής της Λάρισας.

Το Α’ Αρχαιο Θέατρο, ο ΟΣΕ, οι στρατιωτικές εκτάσεις αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, αποτέλεσαν αντικείμενο αναφοράς από το δήμαρχο.

Ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον άνθρωπο (Κοινωνική Πολιτική, Πολιτισμός), για το Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον  (Τεχνικά Εργά, Αστική ανάπτυξη, Καθαριότητα, Πράσινο), στα θέματα διοίκησης και οικονομίας του Δήμου, ενώ τέλος ειδική αναφορά έγινε στα θέματα ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Κοινωνική Πολιτική και Πολιτισμός

Σε ότι αφορά στην Κοινωνική Πολιτική ο δήμαρχος τόνισε ότι η Λάρισα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για πολλούς Δήμους σε ότι αφορά στην παρέμβαση που ασκεί, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην θέσπιση του Κοινωνικου Τιμολογίου, για τα δημοτικά τέλη και τη ΔΕΥΑΛ. Σήμερα περίπου 4000 Λαρισαίοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, την πολιτική στα ΚΑΠΗ και τα προγράμματα υγείας, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην ομιλία του κ. Καλογιάννη.

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια μίλησε ο δήμαρχος για το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» που υλοποιείται τους καλοκαιρινούς μηνες και αφορά την ιδιαίτερα δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Μάλιστα όπως τόνισε το πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί από την πόλη ενώ πέρσι στο πρόγραμμα μετείχαν 1.400 παιδιά.

Η αναφορά στην κοινωνική πολιτική έκλεισε με την βράβευση της Λάρισας από την UNESCO για την «Πόλη που Μαθαίνει» καθώς και για τα σχέδια για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών.

«Πολιτιστική Ανοιξη» στην Λάρισα, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στην πόλη, στον τομέα του Πολιτισμού, αναφερόμενος στις εκατοντάδες εκδηλώσεις με ποικίλο και ενδιαφέρον περιεχόμενο που γίνονται παντού.

Κλεισθένης 1

Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και στις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την αρνητική στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο. Ο δήμαρχος επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε χρειάζεται διορθώσεις,  αποτελεί βάση συζήτησης για την Αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του και πριν ακολουθήσει διάλογος επεσήμανε ότ η σημερινή δημοτική αρχή πιστεύει βαθύτατα στις συνεργασίες, τις συνέργειες και τη συμμετοχικότητα, ενώ τόνισε με έμφαση και καταχειροκροτούμενος ότι η δημοτική αρχή εγγυάται την θετική πορεία της Λάρισας στο μέλλον.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ