2o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ, ΚΑΙ TESLA

Τι κοινό έχουν η Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, η ανακύκλωση και ο Νίκολα Τέσλα; Αυτό ανακάλυψαν οι μαθητές του 2ου Επαλ Λάρισας στην επίσκεψη που έκαναν την Παρασκευή 4 Μαίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου του σχολείου στο πλαίσιο υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου με θέματα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες» και  «Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Λαμπτήρων» επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας, Νόησις.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του αυτοκινήτου καθώς και για τα αναπαλαιωμένα αυτοκίνητα της σχετικής έκθεσης. Ξεναγήθηκαν στα εκθέματα της έκθεσης για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και εντυπωσιάστηκαν από τα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων που χρησιμοποίησαν τις επιστημονικές γνώσεις τους για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας με κατασκευές και εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στην καθημερινή μας ζωή. Εφευρέσεις όπως ο κοχλίας του Αρχιμήδη, η ύδραυλις του Κτησίβιου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και η αιολόσφαιρα του Ήρωνα χρησιμοποιούνται σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ή ανοιξαν τον δρόμο για πολλές από τις σύγχρονες εφευρέσεις και ανακαλύψεις.

Στην συνέχεια οι μαθητές του 2ου Επαλ Λάρισας, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, ξεναγήθηκαν στο Τεχνοπάρκο όπου πειραματίστηκαν και προβληματίστηκαν με τα εκθέματα. Ήρθαν σε επαφή με τις αρχές της επιστημονικής μεθόδου, και μυήθηκαν στην λογική και τις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης.

Επισκέφτηκαν επίσης την περιοδική έκθεση «Νίκολα Τέσλα-Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον». Η έκθεση σε συνεργασία με το μουσείο «Νίκολα Τεσλα» του Βελιγραδίου περιλαμβάνει εκθέματα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Τεσλα, το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης και πλήρως λειτουργικά εκθέματα όπως το πηνίο Τέσλα και ο επαγωγικός κινητήρας.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την πολυσύνθετη προσωπικότητα του Νίκολα Τέσλα που ήταν εξαιρετικός εφευρέτης και είχε σαν κίνητρο του την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων χωρίς την επιδίωξη προσωπικού οφέλους.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την φροντίδα και την συμμετοχή των εκπαιδευτικών που επιμελούνται των σχολικών προγραμμάτων, Παναγιώτη Ζαγγανά, Παντελή Χύτα, Δημήτρη Λάκκα, Κερασίας Χατζή και Αβραάμ Ζιώγα, με την καθοδήγηση της διευθύντριας Ευαγγελίας Ψαρρού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ