«ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη ενώ σήμερα πραγματοποιείται νέα γενική συνέλευση

Κυριολεκτικά «στον αέρα» βρίσκονται πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργειών που κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας της ξηρασίας με αφορμή το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τη ρύθμιση των χρεών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου προς τη ΔΕΗ.

«Στα κάγκελα» οι καλλιεργητές που βλέπουν τους κόπους τους να πάνε στράφι, την ώρα που τοπικές αρχές και φορείς πιέζουν για την εξεύρεση λύσης, με τη ΔΕΗ να έχει διακόψει την παροχή ρεύματος σε δεκάδες γεωτρήσεις εξαιτίας οφειλών που σύμφωνα με την επιχείρηση αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Για το ζήτημα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ενώ στο κείμενό της αναφέρει τα εξής:

«Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σοδειά τους, βρίσκονται οι αγρότες που ανήκουν στον ΤΟΕΒ (Μάτι – Τύρναβο – Αμπελώνα) με έδρα τον Αμπελώνα στο Νομό Λάρισας.

Λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ ΑΕ, η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η άρδευση νερού (λόγω μη λειτουργίας των αντλιοστασίων) και κατ’ επέκταση το πότισμα των καλλιεργειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, περιβόλια, καλαμπόκι, βαμβάκι κ.ά.).

Παρά τις πολύμηνες συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων (ΤΟΕΒ, ΔΕΗ, κυβέρνηση) το πρόβλημα μέχρι σήμερα παραμένει. Η ΔΕΗ ζητάει το 30% συνολικών οφειλών ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει να καταβάλει ο ΤΟΕΒ.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες για άρδευση και οι επιπτώσεις στην παραγωγή θα είναι καταστροφικές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να εξασφαλιστεί άμεσα, μόνιμα, με επάρκεια, με φθηνό νερό η άρδευση της περιοχής».

Τέλος θυμίζουμε πως νέα γενική συνέλευση των αρδευτών μελών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, συγκαλεί η διοίκηση του οργανισμού την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο, πάνω από την Πειραιώς με στόχο να συζητηθούν οι εξελίξεις, να παρουσιαστεί η πρόταση ρύθμισης που θα καταθέσει ο ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και να συζητηθεί εκ νέου το φλέγον θέμα της εξεύρεσης, άμεσα, χρημάτων για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο οργανισμός στη ρύθμιση.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ