Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΣΤΗ ΔΕΗ

Λύνουμε με νομοθετική ρύθμιση οριστικά σοβαρές παθογένειες στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων υποστήριξε ο υφυπουργός

Ξεκαθαρίζοντας πως κανείς αγρότης δε θα μείνει χωρίς νερό για το χωράφι του λόγω χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, σημείωσε την Πέμπτη πως το υπουργείο προχωρά στην ανάληψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών,

οι οποίες θα λύσουν χρόνιες παθογένειες στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή από τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργο Λαμπρούλη με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου – Αμπελώνα, ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε αρχικά πως “το 2015 παραλάβαμε ένα απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο, ένα τοπίο σύμφωνα με το οποίο Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων ήταν υπερχρεωμένοι, είτε λόγω αναποτελεσματικότητας των διοικήσεων, είτε λόγω κακοδιαχείρισης.

Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ παρουσίασε έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο ίδιος ο Οργανισμός παραδέχεται την ασυνέπειά του προς τις υποχρεώσεις του στη ΔΕΗ, για να καταστήσει όμως σαφές πως “σε κάθε περίπτωση το μάρμαρο δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες”.

Συμπλήρωσε δε, ότι παρά τη μη αποδεκτή αυτή συμπεριφορά, η ΔΕΗ εμφανίζεται διατεθειμένη για περαιτέρω διευκόλυνση. “Μετά την έγγραφη απάντηση της ΔΕΗ ευελπιστώ και αισιοδοξώ ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Η ΔΕΗ οφείλει να δει ότι πίσω από τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί – αρδευτές. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης οφείλει με τις πολιτικές της να μην επαναλαμβάνονται τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες.

Θα λυθεί το πρόβλημα του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ, εμείς όμως θέλουμε να μην επαναληφθεί και το χρόνου” είπε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός για να καταλήξει: “Εμείς κρινόμαστε από την πολιτική μας και από το κατά πόσο λύνουμε χρόνια προβλήματα. Τι έχουμε κάνει; Μεταφέραμε τον έλεγχο τον Οργανισμών αυτών στις Περιφέρειες.

Τους δώσαμε δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό. Με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη δίνουμε λύση στην εισπραξιμότητα των αρδευτικών τελών για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών και τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των παραγωγών, ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ