ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ;

Ανακοίνωση της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση

Οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας, τα δίνουν όλα για να μην περάσει η Απλή Αναλογική και ο «Κλεισθένης». Ο λόγος είναι προφανής: Οι πολιτικές δυνάμεις των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής είναι σταθερά αντίθετες με την ενίσχυση της δημοκρατίας στην επιλογή των εκλογικών συστημάτων

στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους τρομάζει η ανόθευτη λαϊκή θέληση και η ισότητα της ψήφου για όλους τους συμμετέχοντες στις εκλογές.

Συνηγορούν στην διατήρηση των καλπονοθευτικών συστημάτων με την επίκληση της κυβερνησιμότητας που τάχα προσφέρουν, παραγνωρίζοντας ότι τα συστήματα αυτά υπέθαλψαν την διαφθορά και υποβάθμισαν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Επιπροσθέτως, συνειδητά αγνοούν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του θεσμού που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Ανησυχούν μήπως ο εκσυγχρονισμός αυτός διαμορφώσει συνεργατικές σχέσεις με τους πολίτες και εμφανίσει νέες δυνάμεις  στο προσκήνιο που θα εισφέρουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον πιο λαϊκό θεσμό των τοπικών κοινωνιών.

Δεν μπορούν σήμερα  να ξεγελάσουν κανέναν, όταν ΟΛΑ δείχνουν  ξεκάθαρα τον υπεύθυνο της κρίσης και της χρεοκοπίας. Τις «δυνατές» πολιτικές εξουσίες της μεταπολίτευσης, που «πατώντας» πάνω σε καλπονοθευτικά συστήματα  οδήγησαν συνολικά τη χώρα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες ειδικότερα, στην υποβάθμιση και στο περιθώριο των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων. Κάνουν όμως τεράστια προσπάθεια να κρύψουν τους πραγματικούς λόγους της άρνησης  που επιδεικνύουν για την Απλή Αναλογική. Τη Σχέση τους με το κατεστημένο και την Εχθρότητα τους προς την «Συμμετοχή» του πολίτη. Η «Κυβερνησιμότητα» τους προσβλέπει σταθερά στην εξυπηρέτηση του κατεστημένου και στην αλληλένδετη  λειτουργία της πελατειακής εξουσίας, κεντρικά και τοπικά. Θέλουν να κρύψουν «τα κατεστημένα συμφέροντα» και «τις πελατειακές σχέσεις»,  το δίδυμο της απαξίωσης θεσμών και αξιών και της αποανάπτυξης  της χώρας.

Απέναντι στον αναχρονισμό του κατεστημένου, η  «Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη» στη σύγχρονη εποχή με την καθιέρωση και της Απλής Αναλογικής, βάζει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο την προοπτική της χώρας και τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. Ο «Κλεισθένης» ξανοίγει μια άλλη εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση στον σύγχρονο κόσμο. Συνεγείρει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του κάθε τόπου και προωθεί την ενεργό Συμμετοχή των πολιτών, των συλλογικοτήτων τους, της νεολαίας. Αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και συνεισφορά της κάθε περιοχής στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας.

Οι «αναγκαίοι» σωτήρες, οι προστάτες «αδυνάτων» και οι «χαρισματικοί» προύχοντες που  στράγγισαν για δεκαετίες με την δράση τους τις δυνατότητες και τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού και της νεολαίας,  συνταξιοδοτήθηκαν από καιρό  στη συνείδηση της κοινωνίας. Στην ιστορία του κάθε τόπου πρέπει να «μπει» αποφασιστικά ότι πιο «νέο» και «καθαρό» μπορεί να συμβάλει δημιουργικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Όλοι οι πολίτες έχουν  ικανότητες και η πλατειά συμμετοχή τους στα κοινά με την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής, θα δώσει μια άλλη προοπτική στην ανάπτυξη του κάθε τόπου και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ