ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ  ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

Την χρονική περίοδο που διανύουμε έχει ξεκινήσει η διαδικασία των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά για τα νήπια στις δημόσιες και δημοτικές δομές.  Μετά και από τις εξελίξεις όλο αυτό το διάστημα στο θέμα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής από την κυβέρνηση,

αλλά και την δεδομένη άρνηση από πλευράς της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. θα θέλαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λαρισαίων να σημειώσουμε τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι όλα τα παιδιά, από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία, πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες, δωρεάν δομές είτε σε παιδικούς σταθμούς, είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους. Απαιτούμε:

  1. Την άμεση εφαρμογή Δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά, στην Λάρισα αλλά και σε όλη τη χώρα, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Η ευθύνη υλοποίησής της ανήκει στην κυβέρνηση, που πρέπει να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει άμεσα πράξη, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό – βοηθητικό), υποδομές σίτισης και ξεκούρασης των παιδιών. Η κυβέρνηση αντί να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, επιχείρησε μέσω των γνωμοδοτικών επιτροπών “να ρίξει το μπαλάκι” στην Τοπική Διοίκηση, να αποκτήσει άλλοθι στη λογική “εμείς θέλουμε οι δήμοι δεν μπορούν”. Σ’ αυτή τη λογική προσανατολισμένη και η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΛΑΕ, κ.α. στη Λάρισα, ρίχνοντας νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς, των εκπαιδευτικών και των γονιών, αρνήθηκε την άμεση εφαρμογή του μέτρου διεκδικώντας άμεσα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις από το Υπουργείο, ζητώντας τρίχρονη περίοδο προσαρμογής. Και μπορεί η κυβέρνηση να έκανε το χατίρι και να έβγαλε απ’ τη δύσκολη θέση τους ομογάλακτους της με το να μην επιλεγεί σε πρώτη φάση ο Δήμος Λαρισαίων, στην πράξη όμως προχωρά στην ένταξη των προνηπίων, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη δημιουργία νέων υποδομών, ούτε προβλέπεται κανένας διορισμός του αναγκαίου μόνιμου (εκπαιδευτικού – βοηθητικού) προσωπικού.
  2. Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει πως αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα τέσσερα χρόνια. Θεωρεί ότι όλα τα παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες, δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς, είτε σε νηπιαγωγεία με ευθύνη του κράτους, σαν μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς “voucher”, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις. Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε ενάντια στην προώθηση συγχωνεύσεων, που οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων. Στη συγκρότηση Νηπιαγωγείων που να καλύπτουν μεγάλες χωρικές ενότητες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης, για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις σε ισόγειες αίθουσες, όπως επίσης και στην άμεση πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού – βοηθητικού προσωπικού. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής δεν εξασφαλίζεται από προγράμματα μιας χρήσης τύπου ΕΠΣΑ, ούτε από διαφημιστικές καμπάνιες που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στους δημότες, για να επιλέξουν τον δημοτικό παιδικό σταθμό και όχι των ιδιωτικό, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή Λαρισαίων και που στηρίζουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, του δημοτικού συμβουλίου.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή Λαρισαίων να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν για την εξασφάλιση της εργασίας όλων των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς που συνδέονται με τα «voucher», διεκδικώντας από την κυβέρνηση την μονιμοποίηση τους. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνο ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε μια ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς και όχι οι «χίμαιρες» των διάφορων προγραμμάτων και των διάφορων συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ