Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ως ύψιστη τιμή για ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής θειότατο κ.κ. Θεόδωρο, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου.

Ο κ. Ευαγγέλου, κατά την επίσημη προσφώνηση του Πατριάρχη, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

Τιμούμε, Μακαριώτατε, στο πρόσωπό σας, τον 13ο των Αποστόλων, τον Πατριάρχη, που ενσαρκώνει διαχρονικά τον αγώνα της εκκλησίας για την αντιμετώπιση των αιρέσεων και διάδοση της Ορθοδοξίας σε λαούς που δεν είχαν- ή δεν έχουν- γνωρίσει τον κήρυγμα του Ευαγγελίου του Χριστού.

Ο Αποστολικός θρόνος της Αλεξάνδρειας, με την δισχιλιετή  πορεία, κατόρθωσε να γίνει φάρος θεολογικός, επιστημονικός, εκκλησιαστικός, από όπου εμπορεύεται η ιεραποστολική δράση, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Θαυμάζουμε το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που επιτελείται στην Αίγυπτο και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αφρικής, παρά τους κινδύνους από το θρησκευτικό φανατισμό των ισλαμιστών τζιχαντιστών και άλλων ακραίων τρομοκρατικών στοιχείων, καθώς και το καθεστώς τρόμου που βιώνουν οι Χριστιανοί.

Αναγνωρίζουμε και θαυμάζουμε τον ειρηνοποιό ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ταραγμένη από μακροχρόνιες συγκρούσεις και εμφύλιες διαμάχες περιοχή, καθώς και την μεγάλη συμβολή σας στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θρησκευτικής παράδοσης των Ελλήνων της Διασποράς της Αιγύπτου, ώστε η Αλεξάνδρεια, πόλη συνάντησης πολιτισμών να καταστεί φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Όμως, καίτοι το Πατριαρχείο είναι και ονομάζεται Ελληνορθόδοξο, υπηρετεί πιστά και διακονεί αδιακρίτως τον απόδημο Έλληνα, αλλά και τον Άραβα και τον Αφρικανό, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι περιστάσεις.

Για το λόγο αυτό, η εκκλησία της Αλεξανδρείας, από την εποχή των πρώτων χριστιανικών αιώνων με τον μοναχισμό της ερήμου και τους μεγάλους Ασκητές, τον Άγιο Αντώνιο και Παχώμιο, τον στύλο της ορθοδοξίας Αθανάσιο, μέχρι και τις μέρες μας, κατέχει μια ιδιάζουσα και πρωτοπόρο θέση μέσα στην οικουμενική Ορθοδοξία.

Ξεχωριστά όμως στην εποχή μας, με το κοινωνικό πνευματικό και ιεραποστολικό έργο, έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό των πάντων. Και αυτό διότι βρίσκεται μακριά από μισαλλοδοξίες σωβινισμούς και διακρίσεις, έχοντας στόχο την ενότητα και καλλιεργώντας τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Μας συγκινούν , Μακαριώτατε, οι εξαντλητικές περιοδείες σας στην Αφρική, στα άγρια και πονεμένα μέρη, όπου δεν ανατέλλει ο ήλιος της δικαιοσύνης, αλλά κυριαρχεί η φτώχεια, η πείνα και οι  αρρώστιες που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς, για να βρεθείτε στο πλευρό των ορφανών, να στηρίξετε πονεμένους και κατατρεγμένους, να μεταφέρετε τον λόγο της αλήθειας, τον λόγο του Ευαγγελίου.

Με την προσωπική σας παρουσία ή με τους κατά τόπους συνεργάτες σας- επισκόπους, φροντίζεται για την ίδρυση εκκλησιών την οργάνωση ενοριών, την λειτουργία σχολείων, κοινωφελών έργων,  κοντά στα θύματα πολέμων και σε όσους έχουν ανάγκη.

Το έργο σας είναι θεάρεστο, γιατί είναι ο αυθεντικός τρόπος άσκησης της Χριστιανικής Ιεραποστολής. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ιδέες δεν παραμένουν λόγια. Γίνονται έργα, και τότε είναι ικανά να μεταμορφώσουν τον άνθρωπο.

Μακαριώτατε

Ως δημοτική αρχή, και εκφράζοντας τα συναισθήματα των συμπολιτών μας εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση, σε σας και στους συνεργάτες σας, για να συνεχίζεται το θεάρεστο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο σας, για την δόξα του Χριστού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ