ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

“Την κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ” καταγγέλλει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που συνυπέγραψε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , δηλώνουν “πως οι κυβερνητικές κινήσεις στοχεύουν στην πλήρη κατάλυση της αυτονομίας  του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας”, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εντάξει τον ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς πλήρους κυβερνητικού και κομματικού έλεγχου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις εισφορές των ασφαλισμένων, που αποτελούν την σημαντική και μοναδική πηγή χρηματοδότησης του οργανισμού, ιδιαίτερα μετά την ιλιγγιώδη (πάνω από 50%) μεσοσταθμική αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ των συνταξιούχων και ασφαλισμένων που η κυβέρνηση επέβαλε”.

Οι ερωτώντες βουλευτές καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για “ωμή παρέμβαση στην σύνθεση του Δ.Σ του  Οργανισμού”, καθώς όπως επισημαίνουν “ο ΕΟΠΥΥ, που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2011, διατηρούσε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, – με τον εκάστοτε Υπουργό απλά να τον εποπτεύει και να τον ελέγχει -, ως το περασμένο καλοκαίρι, που άλλαξε αιφνιδιαστικά η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ελέγχεται πλήρως  από τον Υπουργό Υγείας”.

Οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν, ακόμη, ότι “συστάθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στο Υπουργείο Υγείας αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Ανάπτυξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να δοθούν υπερεξουσίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Σε επίρρωση όλων αυτών η ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ μεταφέρθηκε δια νόμου στο γραφείο του Υπουργού!”.

Οι ερωτώντες βουλευτές, υπενθυμίζουν πως “με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, ενώ τώρα η ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει περάσει σε επιτροπή οριζόμενη από τον Υπουργό και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάλι από τον Υπουργό με βάση τη διοικητική αρχή!”

«Μετά από αυτές τις εξελίξεις , η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ όπως και ο κοινωνικοασφαλιστικός χαρακτήρας του έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

Η κομματική ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε, προσπαθώντας να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ασφαλιστικό φορέα Υγείας για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ.

Αναλυτικά τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:

  1. Για ποιο λόγο προσπαθείτε να χειραγωγήσετε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ;
  2. Σκοπεύετε να προβείτε σε κινήσεις που θα αποκαθιστούν τον κοινωνικοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ και θα εξασφαλίζουν την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων των κοινωνικών εταίρων και φορέων που είναι και οι χρηματοδότες και χρήστες του Οργανισμού ;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ