Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΣΦΗΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Το στόχο η Ελλάδα στην επόμενη πενταετία, να μπει στην πρώτη πεντάδα των καστανοπαραγωγών Ευρωπαϊκών χωρών, θέτει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας, της βιολογικής καταπολέμησης της «σφήκας της καστανιάς».

Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Κόκκαλη: «Σε μία περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση του Ελληνικού πρωτογενούς τομέα, η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης δυναμικών καλλιεργειών και μέσω της αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που δυστυχώς ήρθε και στη χώρα μας σε ότι αφορά την καστανοκαλλιέργεια, της σφήκας της καστανιάς που προσβάλει τα δένδρα και υποβαθμίζει και μειώνει την παραγωγή, υπήρξε για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα που ευτυχώς κερδήθηκε, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της λεγόμενης «βιολογικής καταπολέμησης».

Με τις σωστές κινήσεις και προπαντός την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταφέραμε μετά από προσπάθειες ετών, να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που μας επιτρέπουν από φέτος να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που θα θυμίσω πως στη γειτονική Ιταλία περιόρισε δραματικά την παραγωγή κάστανου ακόμη και σε ποσοστό 70%.

Επειδή η καστανοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αφήνει ένα πολύ εισόδημα στον παραγωγό και εύλογα παρατηρείται στροφή ολοένα και περισσότερων αγροτών στην χώρα μας μέσα στην οικονομική κρίση, η περαιτέρω θωράκισή της, εύλογα δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής, με ευεργετικές συνέπειες στην αγροτική, την εθνική οικονομία, αλλά και τις εξαγωγές μας αφού το 90% της εγχώριας παραγωγής καταναλώνεται στο εξωτερικό.

Αποτελεί δε, ρεαλιστικό στόχος για εμάς στην επόμενη πενταετία, είναι η Ελλάδα να μπει στην πρώτη πεντάδα των καστανοπαραγωγών Ευρωπαϊκών χωρών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ