ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Η συγκλονιστική ιστορία του καθηγητή στο ΑΠΘ και καρδιοχειρουργού Κυριάκου  Αναστασιάδη ο οποίος με υποτυπώδη εξοπλισμό, αλλά τεράστια ψυχή χειρουργεί σε χώρες της Αφρικής όπως η Ουγκάντα, το Κονγκό, η Αλεξάνδρεια και η Αίγυπτος.

Ένας καρδιοχειρουργός, ένας δάσκαλος μα κυρίως ένας άνθρωπος με μεγαλείο ψυχής μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Διαδρομιστές” για την ευτυχία να μοιράζεις ανθρωπιά.

Ο Έλληνας καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καρδιοχειρουργός Κυριάκος Αναστασιάδης που σε λίγες μέρες θα τιμηθεί με το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θυμάται τα όσα έζησε στον Μαυρίκιο και τρόπο που ήθελαν να τον ευχαριστήσουν όταν χειρούργησε 30 ανθρώπους σε δυο βδομάδες.

Όπως εξηγεί “ο Μαυρίκιος είναι το δεύτερο μέρος στον κόσμο που παράγει ζάχαρη και δυστυχώς αυτό δημιούργησε στον πληθυσμό ένα δυσάρεστο γονιδιακό αποτέλεσμα. Να διαγιγνώσκονται νέοι άνθρωποι 17 έως και 30 ετών με ζαχαρώδη διαβήτη και η στεφανιαία νόσο”

Στον Μαυρίκιο, από τις αρχές του 1992, βρέθηκε πρώτος ο γνωστός καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής, Μαγκντί Γιακούμπ και έκτοτε υπάρχει ένας γιατρός που κάνει περιορισμένες επεμβάσεις. “Επειδή με ήξεραν στο εξωτερικό μου πρότειναν να πάω και έτσι βρέθηκα στην περιοχή το 2012. Είχα τότε χειρουργήσει 30 άτομα σε μόλις δυο βδομάδες” αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και όπως συμπληρώνει “το μέρος εκεί είναι φτωχό και με ελάχιστα μέσα. Ξέρετε το πρόβλημα είναι να καταφέρεις να μεταδόσεις το μήνυμα του ανθρωπισμού και της συμπαράστασης σε αυτά τα μέρη γιατί βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που μας έχει ανάγκη ο συνάνθρωπός μας”.

Οι πρώτες στιγμές

“Θυμάμαι όταν με κάλεσαν να βοηθήσω για κάποιες βαριές επεμβάσεις, συνάντησα νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους που ήταν σε απόγνωση. Θεώρησα, λοιπόν, όχι από υποχρέωση αλλά ως δεδομένο ότι πρέπει να δώσω ότι έχω σε έναν τέτοιο περιβάλλον. Σας διαβεβαιώ τελικά πως αυτό που έγινε είναι πως πήρα περισσότερα από αυτό που έδωσα” υπογραμμίζει.

Αν και δεν ήταν Χριστιανοί, έκαναν τον σταυρό τους να με ευχαριστήσουν

Ο καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης δεν θα ξεχάσει τον τρόπο που ήθελαν να τον ευχαριστήσουν “Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι Χριστιανοί είναι μουσουλμάνοι και Ινδουιστές και τις μέρα που έφευγα έκαναν τον Χριστιανικό σταυρό. Εξεπλάγην όταν με αυτό τον τρόπο κατάλαβα πως ήθελαν να μου ανταποδώσουν το καλό που έκανα με τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν. Είναι συγκλονιστικό”.

Τα άρρωστα μυαλά στον χώρο μας δεν έχουν σχέση με την ιατρική

Για το λειτούργημα του γιατρού και όσα θλιβερά είδαν το φως της δημοσιότητας τις περασμένες μέρες με τα κυκλώματα γιατρών και νοσηλευτών είπε: “Πρόκειται για άρρωστα μυαλά. Το λειτούργημα του γιατρού είναι να δίνει ένα κομμάτι από την ψυχή του. Δεν έχει καμία σχέση η ιατρική επί τιμή ούτε επί δόξης. Η αρρώστια είναι η δύσκολη στιγμή του καθενός που εσείς την βιώνεται μια φορά, ενώ εμείς κάθε μέρα. Είναι κρίμα να στιγματίζεται η ιατρική και η νοσηλευτική από άτομα που δεν χαρακτηρίζονται”.

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ