ΌΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Καταγγελία του ΕΚΛ με αφορμή τον ακρωτηριασμό εργάτη πατέρα ενός παιδιού σήμερα σε εργοτάξιο επιχείρησης στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με σημερινή του ανακοίνωση καταγγέλλει την κατασκευαστική εταιρεία ΑΡΜΟΣ, που βρίσκεται στο δρόμο Λάρισας – Συκουρίου, για την απουσία μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, για την χρησιμοποίηση εργατών σε ειδικευμένες εργασίες, γεγονότα που, όπως υποστηρίζει,  

οδήγησαν σήμερα το πρωί (21/5) στον βαρύτατο τραυματισμό του 32χρονου εργάτη Γιάννη Ζυγοροδήμου, πατέρα ενός μικρού παιδιού, την ώρα που χειρίζονταν μηχάνημα στο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να χάσει τα δυο του πόδια και να βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση η υγεία του.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ αναφέρονται ακόμη τα εξής:

“Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή. Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό απ’ αυτήν την άποψη το γεγονός ότι η διεύθυνση της εταιρείας, δήλωσε στους εργαζόμενους, πως συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες, δεν θα σταματήσουμε για ένα ατύχημα!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, όπως και στην συγκεκριμένη προστασία, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες θέσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς, έχουν εξαπλωθεί σημαντικά στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο «δυστύχημα». Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, εκφράζει τη συμπαράσταση της στον συνάδελφό μας και στην οικογένειά του και θα είναι κοντά τους σε ότι χρειαστεί.

Καλεί τους εργαζόμενους, να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΝΛ:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να μην χρησιμοποιούνται σε καμία θέση ειδικευμένων εργαζομένων ανειδίκευτοι εργάτες-εργάτριες. Να τηρούνται στην εν’ λόγω εταιρεία και γενικότερα τα ωράρια εργασίας και όλα όσα προβλέπονται από τις ΣΣΕ”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ