ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Στο πλαίσιο της προστασίας της αυθεντικότητας της φέτας και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου όπου αυξάνεται η ζήτηση αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην εστίαση, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Μαΐου τον ΕΦΕΤ

και συνομίλησε με την διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι έλεγχοι με σκοπό να αποτραπεί η νοθεία και η παραπλάνηση του καταναλωτή.

Ο Αν. Υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου να υποστηρίξει οργανωτικά και με κάθε τεχνικό ή άλλο μέσο τον ΕΦΕΤ, σε αυτές τις ενέργειες που θα αποσκοπούν συγκεκριμένα στην στήριξη της ποιότητας και της τιμής της φέτας, η οποία όπως παραδέχτηκαν όλοι, δέχεται τεράστια πίεση στην τοπική και διεθνή αγορά.

Από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε τον Γιάννη Τσιρώνη ότι οι έλεγχοι ήδη ξεκίνησαν, θα είναι σφαιρικοί και θα ξεκινάνε από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση της αυθεντικότητας της φέτας έναντι άλλων λευκών τυριών και υποκατάστατων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικά αναγράφονται ως «φέτα» στους καταλόγους καταστημάτων μαζικής εστίασης. Έλεγχοι θα γίνουν σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «η επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια η φέτα, αποτελεί εθνική υπόθεση. Πρόκειται για ένα ελληνικό, μοναδικό προϊόν, του οποίου η τιμή καταρρέει στη διεθνή αγορά έναντι άλλων τυριών, ακριβώς επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν αναδείχτηκε η απαράμιλλη ποιότητά του.

Όταν ο καταναλωτής παραγγείλει φέτα, είναι σίγουρος ότι του προσφέρεται φέτα; Δεν μπορούμε να θέλουμε να αναπτύξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να αναδείξουμε την μεσογειακή διατροφή στην χώρα μας, εάν στην εστίαση προσφέρεται λευκό τυρί για φέτα. Ο ξένος επισκέπτης στην χώρα μας που θα παραγγείλει φέτα και τελικά θα δοκιμάσει, χωρίς να το γνωρίζει, λευκό τυρί, δεν θα αναζητήσει ξανά στην χώρα του το ίδιο προϊόν, μειώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά του. Πέρα από τους αυστηρούς ελέγχους, θα πρέπει επιπροσθέτως να αναδείξουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της φέτας στην διεθνή αγορά, ξεκινώντας από την χώρα παραγωγής της».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ