Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κιλελέρ και τη λίμνη Κάρλα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Β και Γ Τάξης του 10ου Γυμνασίου Λάρισας στο πλαίσιο ενός Πολιτιστικού Προγράμματος τοπικής Ιστορίας «Το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία. Κιλελέρ: Η εξέγερση των κολίγων» και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος
«Συντήρηση – αναβάθμιση του σχολικού βραχόκηπου».
Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μνημείο του Αγρότη και το Λαογραφικό Μουσείο του Κιλελέρ και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκφάνσεις του Λαϊκού Πολιτισμού του Κιλελέρ και της τοπικής παράδοσης. Τα εκθέματα, οικιακά σκεύη, υφαντά, τοπικές ενδυμασίες και άλλα αντικείμενα της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του 18ου αιώνα έδωσαν πλούσιες πληροφορίες για τη λαϊκή παράδοση στους νεότερους και θύμισες του λαϊκού βίου στους παλιότερους.
Ξεναγήθηκαν στον προϊστορικό οικισμό στη θέση Παλιόσκαλα της λίμνης Κάρλας (Βοιβηίδος) στην ανατολική όχθη της λίμνης. Ο οικισμός χρονολογείται στη Νεότερη και Τελική Νεολιθική περίοδο, μεταξύ 4690-3803π.Χ. και είναι σύγχρονος με το γνωστό οικισμό του Διμηνίου στο Βόλο.
Επισκέφθηκαν τη λίμνη Κάρλα και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας με τον τίτλο « Το κάλεσμα του Ηταύρου». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία με «βοηθό τις αισθήσεις» τους μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης να γνωρίσουν τον Ήταυρο, που κατοικεί στα βαθιά της λίμνης Κάρλας, τον μνημονεύουν λαογράφοι και τον συζητούν ψαράδες και μη. Γνώρισαν τον μοναδικό κάρλιο λιμναίο πολιτισμό που με τις ιδιαιτερότητές του προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό στίγμα για την περιοχή της Κάρλας.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές Παπαγεωργούλης Περικλής, Χολέβα Ευαγγελία, Σιάρακας Ζήσης, Αργυρούλη Αικατερίνη, Νικολούλης Αθανάσιος, Παλιούρας Βασίλειος.