1Ο ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΗΡΩΙΝΗΣ

Πρόκειται για δύο σπείρες Ελλήνων που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο αρχηγός της Λαρισαϊκής σπείρας είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, εξαρθρώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, πλήρως πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην οργανωμένη διακίνηση ηρωίνης, στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ποσότητες ηρωίνης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και επίσης προμήθευε με ηρωίνη την πρώτη εγκληματική οργάνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Η αποδόμηση των ανωτέρω εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη δέκα (10) συνολικά μελών τους, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (21-05-2018), σε περιοχές κυρίως της Λαμίας, αλλά και της Λάρισας και Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Α’ και Β’ Ο.Π.Κ.Ε., ομοίως του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, καθώς και αστυνομικών των Αστυνομικών Τμημάτων Αταλάντης και Στυλίδας Φθιώτιδας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Οργάνωση Συνελήφθησαν σε περιοχές της Λαμίας το «αρχηγικό» της στέλεχος, 39χρονος ημεδαπός, καθώς και οκτώ (8) ακόμη μέλη της, όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων έξι άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 25 έως και 42 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και – κατά περίπτωση – για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του 2018. Ως προς την οργανωτική της δομή διέθετε ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της, με διακριτούς ρόλους (κατέχοντας και διακινώντας ηρωίνης), υπαγόμενοι στο «αρχηγικό» τους στέλεχος.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της Α’ εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες ηρωίνης από την Β’ εγκληματική οργάνωση, ενώ ακολούθως φρόντιζαν να μεταφέρουν και να αποκρύπτουν τα ναρκωτικά σε οικίες των μελών της, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους σε δεκάδες χρήστες περιοχών της Φθιώτιδας.

Εκτιμάται ότι η Α’ εγκληματική οργάνωση, διακίνησε το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον (1.240) γραμμάρια ηρωίνης, με το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της να υπερβαίνει τις (35.000) ευρώ.

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Οργάνωση Συνελήφθη στη Λάρισα ένα μέλος της, 33χρονος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν τρία (3) ακόμη μέλη της, επίσης ημεδαποί, ηλικίας 56, 45 και 51 ετών.

Όπως διακριβώθηκε, ο 56χρονος αποτελεί το «αρχηγικό» της στέλεχος, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο 45χρονος, είναι ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.

Επιπλέον, διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο (2) ακόμη μελών της οργάνωσης.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ο 33χρονος συλληφθείς κατηγορείται επίσης για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, χρονολογείται ομοίως από τις αρχές του 2018, ενώ τα μέλη της προέκυψε ότι προμήθευσαν τουλάχιστον με (830) γραμμάρια ηρωίνης την Α’ εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η Β’ εγκληματική οργάνωση, διακίνησε το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον (880) γραμμάρια ηρωίνης, σε δεκάδες χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της να υπερβαίνει τις (8.800) ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, κατά τη διενέργεια των αγοραπωλησιών, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη φρασεολογία για να προσδιορίζουν το είδος και την ποσότητα των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ένας ακόμη 50χρονος ημεδαπός στη Λαμία, ο οποίος δεν ανήκει στις ανωτέρω εγκληματικές οργανώσεις, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (111,8) γραμμάρια ηρωίνης,
  • (1.406,1) γραμμάρια, υπό διερεύνησης ουσίας, σε στερεά μορφή (βράχος), η οποία χρησιμοποιείται για την νόθευση και επέκταση της ηρωίνης.
  • (94,9) γραμμάρια κάνναβης.
  • (3) δενδρύλλια κάνναβης, πλήρης ανάπτυξης, μετά ριζικού συστήματος,
  • (342,5) ml μεθαδόνης,
  • μικροποσότητα κοκαΐνης,
  • (25) ναρκωτικά δισκία.
  • το χρηματικό ποσό των (2.140) ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών,
  • πλήρες εργαστήριο νόθευσης και τυποποίησης ηρωίνης, αποτελούμενο από αυτοσχέδια μεταλλική κατασκευή τύπου πρέσας, μεταλλικούς γρύλλους, μεταλλικά καλούπια, μεταλλικές πλάκες και σφιγκτήρες.
  • πληθώρα συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν τα μέλη των ομάδων για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης.
  • (5) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και (1) ξιφολόγχη.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ