ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Το τυρί είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία, όπως ασβέστιο,  ψευδάργυρος και βιταμίνες Α και Β-12.

Αλλά, έχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Δύο νέες μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι το τυρί, θα μπορούσε να συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία ακόμη ακόμα κι αν ήταν  αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο τυρί θέλετε κάθε μέρα! Υπάρχουν περιορισμοί…

Οι επιστήμονες αν και εκπόνησαν μελέτες που ενθαρρύνουν στην κατανάλωση τυριού,  αφενός δεν απέδειξαν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας, αφετέρου, η έρευνά τους ήταν μερικώς χρηματοδοτούμενη.

Οι συμμετέχοντες πάντως εμφάνισαν:

έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο

έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο

έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 40 γραμμάρια τυριού κάθημερινά

Η American Heart Association (AHA) συνιστά ότι περίπου το 5-6% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Επίσης συστήνει να επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για να παραμείνουμε εντός αυτού του ορίου. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Li-Qiang Qin, εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Πάντως δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός πως οι έρευνες,  χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η πρώτη μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από τους οργανισμούς Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia. Η δεύτερη διεξήχθη με τη βοήθεια ερευνητών του Ομίλου Yili, μιας εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Κίνα.

http://medicalnews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ