ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου συζητήθηκε χθες η ένσταση 60 κατοίκων της οδού Πρ. Χασιώτου, Καραγάτση και των άλλων διπλανών οδών για τη χάραξη της νέας περιφερειακής οδού που θα συνδέει την παλιά με τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης η οποία θα αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης από τα μεγάλα οχήματα

που διέρχονται καθημερινά.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να περάσει από την οδό Χασιώτου η νέα περιφερειακή οδός υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ίδιους αλλά και στο περιβάλλον.

Επίσης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιμείνει ο Τύρναβος στην κατασκευή της παράκαμψης από την πλευρά του Τιταρήσιου με την κατασκευή γέφυρας, ενώ ως εναλλακτική προτείνουν στην παρούσα φάση να χρησιμοποιηθεί τμήμα της οδού Ειρήνης ως περιφερειακή οδός.

Στην ένσταση που παρουσίασε η νομικός Ζ. Ντέλα που τους εκπροσωπούσε αναφέρονται τα εξής:

Δυνάμει της υπ’ αριθ. 210/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλεως στα πλαίσια της μελέτης και κατόπιν χάραξης περιφερειακής οδού Τυρνάβου, η οποία θα ενώσει την παλαιά επαρχιακή οδό Ελασσόνας με την Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης. Προς επίτευξη αυτού του έργου αποφασίστηκε η μετατόπιση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών σε διαμορφωμένα πρόσωπα οικοπέδων επί των οδών Καραγάτση και Χασιώτη με ταυτόχρονη κατάργηση των προκηπίων (πρασιών), διάσπαση Ο.Τ καθώς και άλλες ρυμοτομικές τροποποιήσεις.

Το επίμαχο οδικό έργο θα θίξει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής όπως της ιδιοκτησίας, της προσωπικότητας, της ιδιωτικής ζωής και του απαραβίαστου της κατοικίας που κατοχυρώνεται με την εν λόγω διάταξη, εφόσον η υπό μελέτη περιφερειακή οδό προβλέπεται να διέλθει εντός κατοικημένης περιοχής και σε επαφή με κατοικίες.

Είναι δεδομένο ότι από τη συγκεκριμένη οδό θα διέρχονται συνεχώς και ακατάπαυστα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού – φορτηγά, τα οποία είναι αυτονόητο, ότι θα διαταράξουν την ισορροπία της ευρύτερης κατοικημένης περιοχής και, ενώ ο στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης του Τυρνάβου από τον όγκο των τροχοφόρων μεγάλου κυβισμού, που διέρχονται την πόλη για να επιτύχουν την πρόσβασή τους με την Ν.Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης, είναι βέβαιο, ότι θα μετατεθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε παρακείμενη κατοικημένη περιοχή, αντί να αντιμετωπιστεί με ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις, που θα παρακάμπτουν κατοικημένες περιοχές, όπως θα- εκθέσουμε ευθύς παρακάτω.

Επιπλέον, η περιφερειακή αυτή οδός ταχείας κυκλοφορίας θα διέλθει από μια περιοχή, που χαρακτηρίζεται  «πνεύμονας» νια την πόλη του Τυρνάβου με το παρακείμενο άλσος του Προφήτη Ηλία. Η διέλευση της οδού θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό, το οικιστικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Έτσι είναι ηλίου φαεινότερον, ότι θα διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή η οποιοσδήποτε φύσης και έκτασης χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Το άλσος του Προφήτη Ηλία φιλοξενεί πλήθος πουλιών καθώς και ζωολογικό κήπο. Το οικοσύστημα της περιοχής είναι βέβαιο ότι θα διαταραχθεί από την ηχορύπανση και τους ρύπους καυσαερίων. Στις παρυφές του άλσους υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου καθημερινά προπονούνται παιδικές ακαδημίες, έφηβοι καθώς επίσης υφίσταται παιδική χαρά. Πλήθος παιδιών συρρέουν καθημερινά στην περιοχή απ’ όλη την πόλη, διότι είναι μια περιοχή που περιβαλλοντικά προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες, αθλητικές, περιπάτους, πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσφέρει στιγμές ηρεμίας στους περίοικους.

Επί της οδού Καραγάτση υφίσταται το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου καθώς επίσης λειτουργεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 3° Δημοτικό Σχολείο – Νηπιαγωγείο – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και Γυμνάσιο. Γίνεται αντιληπτό, ότι μια οδός μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου θα διαταράξει την ισορροπία της περιοχής και θα ανατρέψει το παρόν καθεστώς. Η πρόσβαση των κατοίκων και ιδιαιτέρως των παιδιών στα ανωτέρω (κέντρο υγείας, γήπεδα, άλσος, πάρκο, παιδική χαρά κλπ) θα είναι δύσκολη έως επικίνδυνη και η καθημερινή ζωή των περίοικων ανυπόφορη.

Σε περίπτωση που προχωρήσετε στην υλοποίηση του έργου θα πρέπει να σταθμίσετε πολύ σοβαρά από την πλευρά σας και να αξιολογήσετε τις επιπτώσεις του επίμαχου έργου στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της φυσικής συνέχειας και επικοινωνίας στην περιοχή εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου, τα σποία θα περιλαμβάνουν κατασκευή πεζογεφυρών και διαβάσεων. Εκτός αυτών, πρέπει να εξεταστεί με επάρκεια το ζήτημα της ηχορυπάνσεως από την διέλευση των αυτοκινήτων και φορτηγών και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς τούτο. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να αποδοθεί στην εκτίμηση των ηχητικών οχλήσεων στις παρυφές του υπό εκτέλεση έργου κατά το στάδιο της κατασκευής και της λειτουργίας του, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τοποθέτηση ηχοπετασμάτων καθώς επίσης να γίνει μελέτη αντιθορυβικών συστημάτων.

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί είναι το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρυπάνσεως και φωτορυπάνσεως της περιοχής με ειδική μελέτη, και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ομάδες ειδημόνων επιστημόνων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων πρέπει να εκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την αναμενόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω της λειτουργίας του νέου αυτοκινητοδρόμου, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια, καθώς επίσης η φωτορύπανση να είναι περιορισμένη στον ηλεκτροφωτισμό συγκεκριμένων σημείων της περιοχής και τυχόν ανισόπεδων κόμβων.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να τονίσουμε άλλη μια αρνητική συνέπεια της κατασκευής της νέας περιφερειακής οδού, η οποία θα έχει επίπτωση και θα πληξει την αγροτική οικονουία. Η προέκταση της οδού Καραγάτση, όπου θα διέλθει η περιφερειακή οδός, θα συνεχίσει παραπλεύρως του 3ου Δημοτικού Σχολείου και θα διασχίσει την αγροτική περιοχή «Πλάγια» της περιοχής του Τυρνάβου για να συνδεθεί με την Ν. Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης. Το έργο αναπόφευκτα θα καταλάβει γεωργική γή υψηλής παραγωγικότητας, με συνέπεια να αλλοιωθεί η μορφή της περιοχής και να διακυβευθεί η επιβίωση των κατοίκων.

Είναι δεδομένο, ότι για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί μεγάλη έκταση καλλιεργούμενης γής και θα απαιτηθούν τεράστια χρηματικά ποσά για καταβολές αποζημιώσεων μετά τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις κατά συνταγματική επιταγή. Το έργο είναι ευνόητο, ότι θα καταστεί χρονοβόρο και δαπανηρό, εκτός των άλλων και περιττό, εφόσον υφίσταται ήδη η οδός Ειρήνης, η οποία είναι παράλληλη της οδού Καραγάτση, αποτελεί οδική αρτηρία της πόλης, λειτουργεί ουσιαστικά ως περιφερειακή οδός της πόλης του Τυρνάβου και συνδέει την Π.Ε.Ο Ελασσόνας με την Ν.Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης. Σε περίπτωση χάραξης της νέας περιφερειακής οδού, οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται δυτικά της οδού Ειρήνης και ανατολικά της νέας περιφερειακής είναι βέβαιο ότι θα εγκλωβιστούν μεταξύ δύο οδών ταχείας κυκλοφορίας με αυτονόητες επιπτώσεις.

Κατόπιν όλων αυτών, πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις και να επιλεγεί μία εξ αυτών ως βέλτιστη από τεχνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής απόψεως κατόπιν συγκριτικής αξιολογήσεως και τεκμηριωμένης αποκρούσεως των μη επιλεγεισών λύσεων, με βάση κυρίως κριτήρια αναγόμενα στην πυκνότητα του οικιστικού ιστού, στην προστασία οικοτόπων, στην μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδίου και ό,τι αυτό συνεπάγεται, στο υψηλό κόστος από τη μελέτη έως τη χάραξη της οδού, στην προστασία των κατοίκων από τη διέλευση μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας, στις επιπτώσεις της διέλευσης μιας τέτοιας οδού παραπλεύρως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Σταθμίζοντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους καταλήξαμε και  προτείνουμε την εναλλακτική λύση η περιφερειακή οδός να χαραχθεί με κατασκευή μιας γέφυρας παραπλεύρως του ποταμού Ξηριά, η οποία θα κατασκευαστεί πριν το τυροκομείο Ρίζου και η οδός αυτή θα συνεχίσει παραπλεύρως του στρατοπέδου για να επικοινωνήσει με την Ν.Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης το σημείο της νέας γέφυρας και πάλι παραπλεύρως του τυροκομείου Τζαφέτα και της επιχείρησης Ντάλλα, όπου υφίσταται ήδη η επαρχιακή οδός Τυρνάβου – Αμπελώνος.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί το αστικό οδικό δίκτυο από οχήματα μεγάλου κυβισμού, δεν θα θιχτούν ιδιοκτησίες, θα προστατευθεί ο οικιστικός ιστός και το σημαντικότερο θα χρησιμοποιηθούν εκτάσεις του δημοσίου, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ανεκμετάλλευτες. Η ισορροπία της περιοχής μας δεν θα διαταραχθεί και οι πολίτες του Τυρνάβου θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και του άλσους του Προφήτη Ηλία, –όπως «έκαναν πολλές γενεές στο παρελθόν.

Με αυτή τη λύση η νέα περιφερειακή οδός δεν θα διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή και δεν θα εγκυμονεί κινδύνους από τη διέλευσή της για παιδιά και υπερηλίκους, σε αντίθεση με την υπό μελέτη και προσβαλλομένη δια της παρούσας ενστάσεώς μας οδό, άλλως και σε περίπτωση που η εν λόγω πρότασή μας δεν γίνει αποδεκτή, προτείνουμε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπάρχουσα οδός Ειρήνης, έτσι ώστε στα άκρα της (δηλαδή στην αρχή και στην κατάληξή της) να κατασκευαστούν είτε κυκλικοί κόμβοι (δακτύλιοι), είτε ανισόπεδοι κόμβοι, ώστε να είναι εύκολη η διέλευσή της και η σύνδεσή της με την Ν.Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης.

Πρέπει λοιπόν οι προτάσεις μας να τύχουν της δέουσας προσοχής σας, ως οι προσφορότερες για τους λόγους που αναφέρθηκαν και για πολλούς άλλους που τυχόν εκ παραδρομής παραλείφθηκαν, διότι στις εποχές που διάγουμε αποτελεί εθνική επιταγή η διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος καθώς και η δυνατότητα περιορισμού των δαπανών, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται σε κάθε έργο”.

Η ένσταση απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στην ένσταση δεν ισχύουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι πάγιο αίτημα όλων των Τυρναβιτών να σταματήσει η διέλευση των βαρέων οχημάτων από το κέντρο της πόλης και ο αποχαρακτηρισμός των οδών Καραολή – Δημητρίου και Πολυτεχνείου που σήμερα είναι εθνική οδός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ