ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο πλαίσιο δυο  περιβαλλοντικών  προγραμμάτων , οι μαθητές  της   Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  πραγματοποίησαν στις 3-4-5  Μαΐου 2018 εκπαιδευτική εκδρομή σε Καβάλα ,Ξάνθη  ,Δράμα ,Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Πρώτη στάση το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού , ,όπου οι μαθητές είδαν τη  σύγχρονη ενημερωτική έκθεση με  πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κινούμενη εικόνα και διαδραστικές εφαρμογές, παρακολούθησαν μια εντυπωσιακή προβολή για τον Θερμαϊκό κόλπο και τις μεταβολές του από τη δράση των ποταμών.  Με τους υπευθύνους του κέντρου επισκέφθηκαν το Δέλτα του Αξιού, τον υγροβιότοπο και τις μυδοκαλλιέργιες.

Eπισκεπτόμενοι στη συνέχεια, την πόλη της Καβάλας θαύμασαν το οθωμανικό κάστρο, τις Καμάρες καθώς και κτίρια της οθωμανικής περιόδου.

Στην Ξάνθη οι μαθητές συνάντησαν μία πόλη με κοσμοπολιτισμό (βυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά και νεοκλασικά κτίρια) ,είδαν το περίφημο Ρολόι στην κεντρική πλατεία της πόλης ,το Λαογραφικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και το φημισμένο Παζάρι της Ξάνθης. Αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη στο «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ», ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσειακό-εκθεσιακό χώρο, στον οποίο εκτίθενται τα πρωτοποριακά «γλυπτά σκιάς» του μοντέρνου καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση.

Την επόμενη μέρα  ακολούθησε επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους και στη Λίμνη Βιστωνίδα (προστατευμένοι υδροβιότοποι).

Στη συνέχεια  ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα του Έβρου ,περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο και ενημερωτική βιντεοπροβολή, επίσκεψη στο  Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου,   στον υγρότοπο με λεωφορείο καθώς και υδάτινη διαδρομή(βαρκάδα) με τις παραδοσιακές πλάβες στο Δέλτα του Έβρου  και τέλος παρατήρηση του υγροβιότοπου  με τηλεσκόπια.

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, ο Φάρος, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και άλλα μοντέρνα εικαστικά έργα στην παραλία της πόλης εντυπωσίασαν τους μαθητές . Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη της Κομοτηνής όπου οι μαθητές των προγραμμάτων γνώρισαν τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και περιηγήθηκαν στους πλακόστρωτους δρόμους της, γνώρισαν από  κοντά την αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου στα κτίρια (Βυζαντινές εκκλησίες-Γενί τζαμί ),στις γεύσεις αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις(Έλληνες χριστιανοί-Έλληνες μουσουλμάνοι).

Την  επομένη μέρα ,  στους Τοξότες Ξάνθης, στα στενά του ποταμού Νέστου,   περπάτησαν στο πέτρινο  μονοπάτι παράλληλα με τον ποταμό Νέστο, απ’  όπου θαύμασαν την μοναδική θέα των μαιανδρισμών του ποταμού. «Τα Στενά του Νέστου» περιλαμβάνονται στις υγροτοπικές περιοχές NATURA 2000 με  σπάνια φυτά και σπάνια ζώα .Kατά την επιστροφή τέλος επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο της μακεδονικής πόλης των Φιλίππων. Το μεσημέρι απολαύσαμε φαγητό και ξεκούραση στην πόλη της Δράμας.

Τους μαθητές συνόδεψαν  ο δ/ντης του σχολείου κ. Ν. Πορτέσης και οι  καθηγήτριες κ. Μαγαλιού Ε. , Τσιώτα Βάια και Κουτσιμανή Σ. υπεύθυνοι  όλοι των  δυο περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Η εκδρομή αυτή, που οργάνωσε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, θα μείνει αξέχαστη απ’ όλα τα παιδιά. Όχι μόνο γιατί τους έδεσε περισσότερο στις σχέσεις τους, αλλά για τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που τους προσέφερε  και  επίσης τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για τον τόπο μας, την Ελλάδα, που για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ξεχωριστός.

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδρομή πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ