Δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό αποκτά το Δαμάσι, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 6.388.900,28 ευρώ, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το paidis.com.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ανθρώπινο και ταυτόχρονα περιβαλλοντικό έργο για το Δαμάσι. Το έργο αυτό ήρθε μετά από συνεργασία με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και μέσα από τη στρατηγική την οποία εκπόνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2014. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίσαμε έγκαιρα τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε και θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την πραγματική τοπική οικονομία».
Παναγιώτης Σαρχώσης – Δήμαρχος Τυρνάβου: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, που μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑ Τυρνάβου εντάχθηκε ένα μεγάλο έργο για το Δαμάσι στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Δαμασίου, το οποίο λύνεται χάρη στην ένταξη του έργου από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς. Με τη συνεργασία και τη στήριξή του έγινε εφικτή η διεκδίκηση επιπλέον οικονομικών πόρων, έτσι ώστε να υπάρξει η θετική αυτή εξέλιξη και το σημαντικό αυτό έργο να έχει αίσιο τέλος».
Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ», αφορά στην κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων στον οικισμό του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου και θα υλοποιηθεί με 2 (δύο) υποέργα:
Με το Υποέργο 1 θα κατασκευαστούν: 9.220 μ αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται καταθλιπτικός αγωγός μήκους 926 μ., 200 φρεάτια ελέγχου του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και 1 αντλιοστάσιο αποχέτευσης ακαθάρτων. Επίσης θα κατασκευαστούν 615 τεμ. παροχές σύνδεσης με τα αντίστοιχα φρεάτια πεζοδρομίου για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, το κόστος των οποίων είναι μη επιλέξιμο και θα καλυφθεί από τον κύριο του έργου.
Με το Υποέργο 2 θα κατασκευαστεί 1 Μονάδα επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) και 290 μ. αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη (ποταμός Τιταρήσιος). Η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σύστημα ενεργού ιλύος με χρήση μεμβρανών MBR με παράλληλη απομάκρυνση αζώτου και χημική αποφωσφόρωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική Περιβαλλοντική Αδειοδότηση.