ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ 2ο Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τη δική τους απάντηση στην καταγγελία γονέα για την κατάσταση που επικρατεί στις τουαλέτες του 2ου δημοτικού σχολείου Τυρνάβου δίνουν η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος γονέων του σχολείου, υποστηρίζοντας ότι η καταγγελία είναι ψευδής και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Μετά λύπης μας διαβάσαμε στο blog σας στις 16-5-2018 ένα κείμενο καταγγελία σχετικά με τις τουαλέτες του σχολείου μας. Το κείμενο στοχοποιεί όχι μόνο το προσωπικό καθαριότητας του 2ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου αλλά και όλο το Σύλλογο Διδασκόντων με την αναφορά του σε διακρίσεις εις βάρος κάποιων μαθητών.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η εν λόγω καταγγελία δημοσιεύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί και τεκμηριωθεί η πληροφορία, σύμφωνα με τις γνωστές σε εσάς αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (άρθρο 2 παρ. 2) με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή προβολή και την πρόκληση αδικαιολόγητης αναστάτωσης της κοινής γνώμης.

Επιπλέον σωρεία αποφάσεων  των ελληνικών δικαστηρίων αποφάνθηκαν  ότι «Αν ο λόγος κάθε πολίτη  συνεπώς και ο δημοσιογραφικός δεν είναι τεκμηριωμένος, απλώς δεν πρέπει να εκφέρεται δημοσίως». Ο δημόσιος λόγος και δη ο δημοσιογραφικός λοιπόν πρέπει να είναι τεκμηριωμένος ακόμη και αν προέρχεται από την καταγγελία του κάθε πολίτη. Άλλος ο λόγος στην ιδιωτική σφαίρα και άλλο ο λόγος από ένα δημόσιο βήμα όπως το Διαδίκτυο που κυριολεκτικά διαμορφώνει την κοινή γνώμη.

Οι παραπάνω παραδοχές είναι σύμφωνες και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο άρθρο 10 παρ. 2 της οποίας αναφέρεται ότι «η άσκηση της ελευθερίας του λόγου συνεπάγεται καθήκοντα και ευθύνες. Η ΕΣΔΑ δεν διακρίνει ανάμεσα σε πολίτη και δημοσιογράφο: όλοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού της ποινικής νομοθεσίας που τιμωρεί ως έγκλημα τη συκοφαντική δυσφήμιση  και όλοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου……..»

Επειδή στο δημοσιευθέν κείμενο που αφορά τις τουαλέτες του σχολείου μας υπάρχει σαφής διάθεση «κριτικής» και «καταγγελίας» με επιλεγμένα δείγματα στοιχείων του καταγγέλλοντος γονέα, χωρίς ολοκληρωμένη, πλήρη, σαφή και αντικειμενική πληροφορία.

Επειδή αρνούμαστε το περιεχόμενο της καταγγελίας του «έξαλλου (κατά τη δική σας εκτίμηση) γονέα» που απευθύνθηκε μόνο σε εσάς και ουδέποτε απασχόλησε  τη διεύθυνση του σχολείου, το σύλλογο διδασκόντων ή το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με ανάλογη καταγγελία, όπως προκύπτει από την ενδελεχή έρευνα που ενεργήσαμε..

Επειδή δεν συνομολογούμε το περιεχόμενο του κειμένου που δημοσιεύθηκε στις 16-5-2018  στο blog σας, προβληματιζόμαστε δε εντόνως για τα κίνητρα και τους σκοπούς του καταγγέλλοντος γονέα το όνομα του οποίου δεν γνωρίζουμε αφού δεν μας το αποκαλύπτετε.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου σας καλούμε  να δημοσιεύσετε το κάτωθι κείμενο-απάντηση στην από 16-5-2018 καταγγελία, που συνυπογράφουμε όλοι οι ανωτέρω προς διάψευση των ανακριβών κατηγοριών που δημοσιεύθηκαν στο blog σας και στοχοποιούν χωρίς λόγο το σχολείο μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ -ΔΙΑΨΕΥΣΗ

«Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα μέσο στο οποίο προωθείται η αρχή της διαφάνειας. Η διαφάνεια σημαίνει σαφήνεια, ευθύτητα, απόδειξη και υπονοούμενα, οι άκριτες και μη τεκμηριωμένες καταγγελίες, η λάσπη, τα θολά κίνητρα των καταγγελλόντων αντικειμενικότητα ακόμη και όταν δεν υπάρχει υπογραφή. Οι ύβρεις, τα υπονοούμενα, η υποκειμενικότητα, η προσβολή προσωπικότητας είναι φαινόμενα κατακριτέα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου. Πρόκειται για φαινόμενα κατακριτέα όχι μόνο νομικά και ηθικά αλλά και αισθητικά, καθώς στο πλαίσιο των στοιχειωδών κανόνων της διαλεκτικής όλοι συμφωνούμε ότι με κραυγές δε γίνεται διάλογος.

Η Διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, με βάση τα αρχεία του σχολείου μας και κατόπιν  εκτεταμένης έρευνας  που διενεργήσαμε σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στο σχολείο μας που να αφορά ασθένεια παιδιού από τις τουαλέτες μας ή διακρίσεις εις βάρος κάποιων μαθητών, ότι οι τουαλέτες στο σχολείο μας καθαρίζονται επιμελώς καθημερινά, ότι λόγω της κατασκευής τους είναι αδύνατον να μεταδίδονται ασθένειες (όπως π.χ. ουρολοίμωξη).

Ως εκ τούτου ομόφωνα διαψεύδουμε το περιεχόμενο της από 16-5-2018 καταγγελίας σχετικά με τις τουαλέτες του σχολείου μας διατηρώντας επιφυλάξεις για τα κίνητρα του καταγγέλλοντος γονέα να προβεί στην εν λόγω καταγγελία μόνο μέσω του Διαδικτύου θίγοντας με τον τρόπο αυτό τους διδάσκοντες, το προσωπικό καθαριότητας και τη φήμη του ιστορικού σχολείου μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ