ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ  Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Με αφορμή την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με θέμα “Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”  επισημαίνουμε τα εξής:

Η κυβέρνηση δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ένταση του κεντρικού ελέγχου στις εγγραφές των μαθητών, ώστε το Υπουργείο να είναι σε θέση από νωρίς να κάνει τα απαραίτητα «μαγειρέματα», που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο – συμπτύξεις τμημάτων. Τα τμήματα θα «κλείσουν» γρήγορα και από κει και πέρα θα αρχίσουν οι «εξυπηρετήσεις» με τις ειδικές άδειες.

Με απανωτές του παρεμβάσεις το Υπουργείο Παιδείας αναπροσαρμόζει με χειρουργικό τρόπο τη λειτουργία των σχολείων στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Σε κάθε του παρέμβαση κρύβονται συμπτύξεις και περικοπές, εξοικονόμηση θέσεων εργασίας και κόστους.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η λεγόμενη «ορθολογικοποίηση»  των τομέων των ΕΠΑΛ που σήμερα ονομάζεται από τη διοίκηση της εκπαίδευσης  «εξορθολογισμός» , αύριο όμως θα είναι και επίσημα συγχωνεύσεις τομέων , με δραματικές συνέπειες στα δικαιώματα των μαθητών και θα δημιουργήσει υποχρεωτικά και νέο κύμα εκτοπίσεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το πολύπαθο ωράριό τους.

Η επιδίωξη του Υπουργείου είναι φανερή και έχει να κάνει με την εξοικονόμηση πόρων, σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με την εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη πάνω στις ανάγκες του λαού για μόρφωση.

Ταυτόχρονα η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που καλλιεργείται δεν πρέπει να βρει αποδέκτες σε εκπαιδευτικούς, γονείς ,μαθητές .

Η απάντηση πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας  εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων,  κόντρα στις πολιτικές που βάζουν μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μάθουν την ειδικότητα που επέλεξαν, που αμφισβητούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ