ΑΥΤΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα

Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από το δίκτυο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου. Καταστράφηκαν πρώιμες παραγωγές από ροδάκινα και εκτατικές καλλιέργειες που σπάρθηκαν (καλαμπόκι, βαμβάκι, μηδική) και οι ζημιές συνεχίζονται, γιατί η ΔΕΗ δεν συνδέει το ρεύμα στις πομόνες (έγκλημα).

Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται διαχρονικά πρώτα οι κυβερνήσεις, μετά οι νομάρχες που πέρασαν, ο περιφερειάρχης και οι διοικήσεις του ΤΟΕΒ, για τους παρακάτω λόγους:

1.Τις χρονιές της μεγάλης ξηρασίας που στέρεψαν οι πηγές του Μάτι και άνοιξαν οι γεωτρήσεις δίπλα στο αυλάκι, ο ΤΟΕΒ χρέωνε 10 € το στρέμμα ενώ τα έξοδα ήταν 25€ το στρέμμα για την κατανάλωση ρεύματος, ενώ οι αγρότες χρησιμοποιούσαν πετρελαιοκινητήρες για να ποτίσουν τα χωράφια. Η νομαρχία τότε είχε υποσχεθεί να καλύψει τη διαφορά πράγμα που δεν έκανε.

2.Η πολιτεία και η ΔΕΗ δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν την περιουσία τους από τις μεγάλες κλοπές καλωδίων και μετασχηματιστώ.

3. Ολοι μαζί ευθύνονται γιατί δεν έκαναν υπόγειο το δίκτυο άρδευσης με αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες σε νερό , που για να βγει στην επιφάνεια απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκατανάλωση. Οι απώλειες υπολογίζονται στο 40% , ενώ υπάρχει και μεγάλο κόστος συντήρησης αφού οι σωλήνες είναι παλιοί και σάπιοι.

4. Μεγάλο είναι και το χρέος των αγροτών – κακοπληρωτών το οποίο θα πρέπει η διοίκηση του ΤΟΕΒ να βρει τρόπους να το εισπράξει.

Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να επανασυνδεθεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ, χωρίς κόλπα και κωλυσιεργίες. Πάντως για να πάρει μπρος το δίκτυο θα χρειαστούν κάποιες μέρες αφού και πάλι υπάρχουν κλοπές και ζημιές στο δίκτυο.

Επειδή ήδη υπάρχουν πολλές ζημιές λόγω ξηρασίας σε καλλιέργειες θα πρέπει να εξαιρεθούν οι αγρότες από την πληρωμή χαρατσιών και εισφορών στον ΕΛΓΑ για τα χωράφια που υπέστησαν ζημιές.

Επιπλέον θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ τα χρέη των αγροτών που δημιουργήθηκαν από τη δική τους πολιτική:

α)Για το ρεύμα της περιόδου της ξηρασίας,

β) Για τους τόκους που επιβάλει η ΔΕΗ, στο χρέος του ΤΟΕΒ αλλά και για τις κλοπές

γ) Να γίνει άμεσα υπόγειο το δίκτυο όπως είναι και στους υπόλοιπους ΤΟΕΒ της περιοχής.

Συνάδελφοι αγρότες, έχουμε και εξέλιξη σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. με τη συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που επιβάλει την τιμολόγηση του νερού αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνονται έργα άρδευσης.

Υπάρχει και το ξεπούλημα της ΔΕΗ σε ιδιώτες και σε μεγάλα συμφέροντα.

Εχουμε επίσης αυτό το διάστημα τη συγκομιδή ροδάκινων. Οι τιμές κυμαίνονται 0,2 έως 0,25€ στα ροδάκινα και 0,4 – ο,45€ στα νεκταρίνια. Συνολικά έσοδα ανά στρέμμα περίπου 250 €. Με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές πώς θα βγουν οι υποχρεώσεις συνάδελφοι; Το κλάδεμα, το αραίωμα, η συγκομιδή, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, το νερό, τα έξοδα του σπιτιού δεν αντιμετωπίζονται. Συνάδελφοι για να βγάλουμε μεροκάματο πρέπει να έχουμε 1.000 € το στρέμμα για ροδάκινα και νεκταρίνια.

Δυστυχώς την ίδια ώρα πολλοί συνάδελφοι παραδίδουν τη σοδειά τους χωρίς να γνωρίζουν τιμή αλλά και αν θα πληρωθούν.

Σίγουρα και η σημερινή κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Και σε όλα αυτά έχουμε και το εμπάργκο στη Ρωσία που ήταν η κυριότερη αγορά για τα προϊόντα μας.

Συνάδελφοι όπως φαίνεται όλα έχουν τιμή: Μεροκάματο, φάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, διάφορα έξοδα, ρεύμα. Μόνο τα προϊόντα που πουλάμε στους εμπόρους δεν έχουν τιμή.

Πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Συνάδελφοι πρέπει να οργανωθούμε. Να φτιάξουμε αγροτικούς συλλόγους δυνατούς και μαζικούς, ώστε να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας έφερε σε αυτή τη θέση Να την ανατρέψουμε. Δεν πάει άλλο.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ