ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων Λάρισας

Την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, που μας ζητούν να δουλεύουμε όποτε θέλει η εργοδοσία και όσο θέλει, που μας ζητούν να αφιερώσουμε ακόμα και την ημέρα ανάπαυσής μας την Κυριακή, την ίδια ώρα που μισθοί και επιδόματα έχουν κατακρεουργηθεί, προκειμένου τα κέρδη των επιχειρήσεων να αυξηθούν,

ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, καταθέτει πρόταση για αλλαγή του καλοκαιρινού ωραρίου των καταστημάτων αντί 5:30 μ.μ. με 9:00 μ.μ., να γίνει 6:00 μ.μ. με 9:30 μ.μ., με το πρόσχημα ότι 5:30 μ.μ. το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη, αλλαγή που αντικειμενικά ευνοεί τα πολυκαταστήματα.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά θετική είναι για τους εργαζόμενους, αφού κάποιες ειδικότητες του κλάδου όπως τα ταμεία των εμπορικών, ήδη φεύγουν στις 10:00 μ.μ. από το κατάστημα, οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα επωφεληθούν από μια τέτοια αλλαγή. Ένας μεγάλος αριθμός εμποροϋπαλλήλων στην πόλη μας άλλωστε δουλεύει σε πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες, που το ωράριο είναι συνεχόμενο και όχι σπαστό, πράγμα που σημαίνει ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μισή ώρα παραπάνω  «δώρο» στην εργοδοσία, η οποία θα είναι και νόμιμη.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο, αφού ανοίγει ο δρόμος για τις πολυεθνικές και τα μεγάλα καταστήματα να αξιοποιήσουν το ωράριο αυτό όποτε θελήσουν, ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου.

Στον κλάδο του εμπορίου υπάρχουν οξυμένα προβλήματα. Η εργασία την Κυριακή σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οδηγούν τους εμποροϋπάλληλους να εργάζονται με ολοένα και χειρότερους όρους, χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς 400 και 500 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το φόβο της εργοδοσίας. Σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή μας (Ελασσόνα, Φάρσαλα), αξιοποιούν και τις νέες μορφές της «Λευκής Νύχτας», όπου οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ, μορφές  που συντελούν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ωραρίου στον κλάδο, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων.

Από την άλλη πλευρά οι  μεγαλέμποροι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, μειώνουν το μισθολογικό κόστος, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις γιγαντώνονται, ενώ οι μικροί φτωχοί έμποροι φυτοζωούν, πολλοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν και βάζουν λουκέτο.

Θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορομάγαζο, να συζητήσουμε για τις συνθήκες εργασίας και κατ’ επέκταση τις συνθήκες ζωής μας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο την ένταση της εκμετάλλευσης, με βάση την απελευθέρωση του ωραρίου, του χτυπήματος της Κυριακής αργίας.

Συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι, ελάτε σε επαφή με το κλαδικό σας σωματείο, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για να  δώσουμε την μάχη της υπεράσπισης του ωραρίου, της Κυριακής Αργίας με καλύτερους όρους, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας αιτήματα.

Ιδιαίτερα στο εμπόριο, ένα μεγάλο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες των μέτρων αυτών, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ..

Τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ατομικά, αλλά συλλογικά κι οργανωμένα, με πλαίσιο διεκδικήσεων για τη διασφάλιση κοινωνικών δικαιωμάτων προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.

 

 

Διεκδικούμε:

 

Καμία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

 

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Λέμε όχι στις «Λευκές Νύχτες» και τα open malls.

Η επίθεση της εργοδοσίας  ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα είναι ασταμάτητη, σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κατάστημα. Τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής μας και των οικογενειών μας, πρέπει να παίρνουν μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους.

 

Καλούμε σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, όταν συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο!

 

Με οργάνωση στο Σωματείο μας, να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ