ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΜΕ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Με τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ συναντήθηκε ο Θ. Νασιακόπουλος

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλου με τον πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλειο Τσολακίδη και το Χρήστο Ζαφείρη γεωπόνο του τμήματος  βιομάζας.

Η συνάντηση αφορούσε στην αρχική παρουσίαση μελέτης για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή του Δήμου με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς την εκτίμηση του δυναμικού της στην ευρύτερη περιοχή.

Το θεωρητικό δυναμικό βιομάζας στο Δήμο, σύμφωνα με τους μελετητές,  ανέρχεται σε τέτοιες ποσότητες που είναι ικανές να λειτουργήσουν μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκαταστημένης ισχύος 10  MWe. Οι ποσότητες βιομάζας αφορούν σε γεωργικά υπολείμματα και συγκεκριμένα σε άχυρο σιτηρών και βαμβακοκαλλιέργειας.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «…ο Δήμος Κιλελέρ είναι μια δυναμική αγροτική περιοχή με συνολική αγροτική γη 793.104 στρεμμάτων εκ τω οποίων το 62.6% καλλιεργούνται με σιτηρά. Γνωρίζουμε ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για τη χρήση καυσίμων βιομάζας. Γι αυτό, από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά, ήρθαμε σε επαφή με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την προώθηση και την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της  βιομάζας.

Είναι προφανές ότι τα οφέλη της ενεργειακής επάρκειας από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού των καυσίμων, τη βιώσιμη αειφορική διαχείριση, την προστασία του περιβάλλοντος  και την προώθηση ενδογενών πηγών ενέργειας (κυρίως βιομάζας)υπόσχονται καινοτόμες λύσεις για την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς με αύξηση θέσεων εργασίας.

Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης η παραγωγή και η χρήση  βιομάζας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Ο Δήμος Κιλελέρ προτίθεται να  προχωρήσει άμεσα στη μελέτη βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Καθαριότητας Ιωάννα Πινάκα και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ