ΆΜΕΣΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ, Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση στην Τουρκία του γνωστού Τούρκου αντικαθεστωτικού Τουργκούτ Καγιά (Turgut Kaya), αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχετικών συνθηκών που έχει προσυπογράψει η χώρα μας.

Το ένταλμα σύλληψης της Interpol ήταν συνέπεια της λυσσώδους προσπάθειας της Άγκυρας να συλλάβει τον Turgut Kaya, εξού και η αμοιβή που προκήρυξε το καθεστώς για τη σύλληψη του. Από το 1992 ο Καγιά έχει συλληφθεί πολλές φορές για την πολιτική του δράση κι έχει περάσει σχεδόν δέκα χρόνια στη φυλακή.

Βασανίστηκε, εξευτελίστηκε, υπέστη εικονικές εκτελέσεις, κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση, επιχειρήθηκε να «εξαφανισθεί». Είναι καθήκον όλων, και ιδίως του υπουργού δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σταύρου Κοντονή, να αποτρέψουν την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στα κολαστήρια του Ερντογάν. Εκεί δεν τον περιμένει καμία δικαιοσύνη, παρά μόνο οι βασανιστές και οι δήμιοι του «Σουλτάνου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν όλα τα μέλη και τις συλλογικότητες του Πράσινου, Οικολογικού και Εναλλακτικού χώρου, όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συστρατευτούν σε ένα ευρύ κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Τουργκούτ Καγιά με στόχο την άμεση ματαίωση της έκδοσης του στην Τουρκία.

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ