ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν άμεσα και έργα που θα αλλάξουν το κέντρο της πόλης παρουσίασε την Τετάρτη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Ζητώντας την κατανόηση και υπομονή των πολιτών αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτική απόφαση για τα έργα είναι σταθερή και δεν πρόκειται να αλλάξει μπρος σε τυχόν διαμαρτυρίες ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στα έργα του Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που θα αλλάξουν την εικόνα της Λάρισας υπογραμμίζοντας πως «ο Δήμος Λαρισαίων είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που βρίσκεται σε στάδιο εφαρμογής του ΣΒΑΚ θέτοντας τις βάσεις για μια πιο βιώσιμη πόλη».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τα έργα θα αλλάξουν το χάρτη στις μετακινήσεις, την κυκλοφοριακή οργάνωση και τη στάθμευση, ενώ το σχέδιο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου 6-7 χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) περιλαμβάνει προτάσεις ιεράρχησης και κυκλοφοριακής οργάνωσης του οδικού δικτύου της κεντρικής περιοχής, με λήψη διαχειριστικών μέτρων, σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής, με στόχο τα εξής:

Τη δημιουργία ενός βασικού συλλεκτήριου οδικού δικτύου

Τη μετατροπή όλων των τοπικής σημασίας οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, μονής κατεύθυνσης, με συχνές εναλλαγές στη φορά κατεύθυνσης, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι διαμπερείς κινήσεις μέσω αυτών.

Τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου κίνησης πεζών (μέσω πεζοδρόμων, οδών ήπιας κυκλοφορίας, διευρυμένων πεζοδρομίων) που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ήπιων «εναλλακτικών» μορφών μετακίνησης (ποδήλατο, κλπ) θα οργανώσει κυκλοφοριακά την ευρύτερη κεντρική περιοχή της πόλης

Την προώθηση – διευκόλυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς, σε επίπεδο πληροφόρησης αλλά και παροχής προτεραιότητας, όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου είναι ο περιορισμός της άσκοπης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο της πόλης.

ΜΕΤΡΑ

Σημειώνεται πως μόλις πριν δύο 24ωρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Λαρισαίων, της Τροχαίας Λάρισας και της Δημοτικής Αστυνομίας, με αντικείμενο την λήψη μέτρων για την άμβλυνση των προβλημάτων που θα προκληθούν από την παράλληλη εκτέλεση των παρεμβάσεων στο στενό κέντρο της πόλης.

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, που θα εφαρμοστούν την περίοδο υλοποίησης των έργων και τα οποία χωρίζονται σε δυο φάσεις:

  1. Η πρώτη αφορά στην τρέχουσα περίοδο
  2. Η δεύτερη αφορά από την έναρξη των έργων σε Βενιζέλου και Φιλελλήνων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την τρέχουσα περίοδο:

Τοποθετούνται ήδη από σήμερα κορύνες επί της Παπαναστασίου, από το ύψος της Νομαρχίας έως την οδό Κύπρου, ώστε να μην έχουμε στάσεις οχημάτων

Θα υπάρξει εντατική αστυνόμευση στις εισόδους των πεζοδρόμων που τέμνονται με την Παπαναστασίου.

Αστυνόμευση οδού Κύπρου

Μετρά που αφορούν την περίοδο από την έναρξη των έργων σε Βενιζέλου Φιλελλήνων:

Η οδός Κύπρου θα γίνει διπλής κυκλοφορίας, από το ύψος της Ολύμπου έως και την Φιλελλήνων. Σε αυτή την λωρίδα θα κινούνται τα λεωφορεία, ταξί.

Στο μέσο της οδού Κύπρου θα τοποθετηθεί «φράκτης» , με ενδεδειγμένα υλικά, που θα διαχωρίζουν τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων.

Επίσης στην οδό Κύπρου και κατά το διάστημα των εργασιών θα «κλείσουν» όλες οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης, εκτός από μία.

Η πιάτσα των ταξί στην οδό Ολύμπου θα μεταφερθεί στο Ωδείο

Επίσης, έχει ήδη δημιουργηθεί προσωρινή πιάτσα των ταξί στην οδό Μανδηλαρά, στο ύψος της Τρίγωνης Πλατείας.

Ρύθμιση των σηματοδοτών

– Πρόβλεψη για την κίνηση των οχημάτων που κατευθύνονται στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο πεζοδρομημένο κέντρο, μέσω πεζοδρόμων

Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων σε Μεγ. Αλεξάνδρου, Βενιζέλου, Φιλελλήνων – 5 μήνες

Στην συνέντευξη παρέστησαν ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης, η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μόσιαλου, η γενική διευθύντρια του Δήμου κ. Ευαγ. Γιοβρή, ο αν. προιστάμενος ττης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αθαν. Πατσιούρας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων Αλ. Παπαχατζής.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ