“ODI TO SHIP” ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΚΑΛΟΥΛΗ (VAKAS) ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την μεγάλη θεματική του ενότητα “odi to ship” παρουσιάζει ο Λαρισαίος εικαστικός Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) για λίγες εβδομάδες  στον εκθεσιακό χώρο ”Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ” στην Καρόλου Ντηλ 33, στη Θεσσαλονίκη από τις 10 έως 30 Ιουνίου 2018.

Έργα φιλοτεχνούμενα με λάδι σε καμβά, εγκαταστάσεις επιζωγραφισμένες σε πλέξ γκλάς είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ.

Για την θεματική ενότητα αυτή η φιλόλογος και ιστορικός τέχνης κα Άννα Σπανοπούλου – Κωσταρίγκα αναφέρει τα εξής: .. τα κοσμικά του έργα από το 2006 και εξής, παρουσιάζουν ορισμένες σταθερές, την αγάπη στο σχέδιο και στην θερμή πολυχρωμία αλλά και εξέλιξη.  Άλλα έργα παρουσιάζουν μια αφαιρετικότητα, αλλά παραμένουν ακόμη πολύ κοντά στην πραγματικότητα.  Μπορούμε να υποθέσουμε ποιο είναι το κοντά και το μακριά, ποια η στεριά και ποιας μορφολογίας και ποια η θάλασσα. Σε άλλα έργα του, η αφαίρεση έχει προχωρήσει όσον αφορά το τοπίο, που γίνεται πια απροσδιόριστο.

Πού είναι δεμένα τα καΐκια; Πόσο ψηλά βρίσκεται ο ορίζοντας; Τα κτίσματα που θα παρέπεμπαν σε λιμάνι, γίνονται απλοί υπαινιγμοί. Η βάρκα γίνεται διάφανη, ένα ένθετο, ρεαλιστικό σκίτσο, που το διαπερνά ο φόντος. Το φόντο άλλοτε έχει το φλεγόμενο χαρακτήρα του Βαν Γκογκ, άλλοτε του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, άλλοτε της γεωμέτρησης του Σεζάν, με έμφαση στο τετράπλευρο. Είναι εμφανείς οι αφομοιωμένες επιδράσεις των μεγάλων δασκάλων, Ελλήνων και ξένων, σε έναν καλλιτέχνη, που δικαιούται να ψάχνει και να έχει τη δική του φωνή, μέσα σε μια τέχνη όπου περίπου «τα πάντα έχουν ειπωθεί», τουλάχιστον στον καμβά.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης μας εκπλήσσει με τα έργα του και τις παρουσιάσεις- εκθέσεις  που κάνει σε διάφορα μέρη εντός της χώρας και εκτός. Με πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό και με την αναγνωριστική του πινελιά κατακτά όλο και περισσότερες αίθουσες τέχνης. Ο εικαστικός γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών Βελγίου του τμήματος ζωγραφικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση πολιτισμικών μονάδων. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αμερική και Βέλγιο. Επίσης, έργα του βρίσκουμε σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως στη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, ΕΛΚΕΠΑ Καβάλας, Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, στον Δήμο Καβάλας ,πολιτιστικούς Συλλόγους, Ακαδημία Τεχνών (Βέλγιο), Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι Κατσίγρα, Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων και Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.  Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ