Για μια ιστορική συμφωνία και μια μεγάλη διπλωματική νίκη μίλησε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τη συμφωνία που επετεύχθη με τη γειτονική χώρα στο Μακεδονικό, “οι γείτονές μας συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας θα αλλάξουν σχετικά το Σύνταγμά τους. Οι 140 χώρες που σήμερα τους αναγνωρίζουν ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία, έτσι μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό”.
“Στη συμφωνία που καταλήξαμε για πρώτη φορά οι γείτονές μας αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον την αρχαία Ελληνική κληρονομιά” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ειδικότερα για το θέμα της γλώσσας εξήγησε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για Μακεδονική γλώσσα με την προσθήκη ότι αυτή ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες διαχωρίζοντας την πλήρως από την αρχαία ελληνική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Θα αναγνωρίζουμε την υπηκοότητα των πολιτών αυτών ως πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Επίσης οι γείτονές μας, θα αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά μπορεί να θεωρηθεί ως αλυτρωτική καθώς και οι έμμεσες αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία αφού υπογραφεί από τους ΥπΕξ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας και στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ της χώρας αυτής. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα, με τη σειρά της θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, μετά την επιτυχή έκβαση των συμφωνηθέντων.
Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας υπογράμμισε ότι πρόκειται “για μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια ιστορική ευκαιρία”. “Βρισκόμαστε σε μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας. Κλείνει μια διένεξη που υπονόμευσε την ανάπτυξη στην περιοχή. Η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Όλοι Ελληνίδες και Έλληνες σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον μας”.