ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας (ΕΣΛ), να ξεχαρβαλώσει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, από 5:30μμ στις 6:00μμ και από 9:00μμ στις 9:30μμ, λόγο καλοκαιριού.

Οι εκλεγμένοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων καταψήφισαν αυτή την πρόταση της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του ΕΣΛ, όπως και στην ετήσια Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε και αποφασίστηκε να φτιαχτεί ερωτηματολόγιο, διότι δίνει την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά των πολυεθνικών να διευρύνουν τη λειτουργία τους κατά μισή ώρα παραπάνω, καθώς δεν κλείνουν το μεσημέρι, ανοίγοντάς τους την όρεξη. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικροεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, όπως τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμιζόμενες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας.

Τα μέτρα, για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, άσχετα με τους ρυθμούς και την ένταση της εφαρμογής τους, είναι από δεκαετίες τώρα στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν με την πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις, κάθε απόχρωσης.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι ευθυγραμμισμένη και η ηγεσία της ΕΣΕΕ όπως και η πλειοψηφία του ΕΣΛ, όπου όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν «πλάτη» στην διεύρυνση του ωραρίου, όπως και στην απελευθέρωση των Κυριακών. Είναι οι ίδιοι που από το «ποτέ την Κυριακή» έφτασαν στις 8 «θεσμοθετημένες» και βλέπουμε.

Από κοντά Περιφερειακή αρχή και Δήμος Λαρισαίων, που πρωτοστατούν στον αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων χώρων, στις προσαρμογές του σχεδίου πόλης στο εμπορικό κέντρο αλλά και στις υπόλοιπες εμπορικές-οικονομικές ζώνες, στις οποίες προωθούνται ο σχεδιασμός του κεφαλαίου, όπως και με σχετικές δράσεις τύπου  «open mall» που επανήλθε από την παρούσα πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΕΣΛ.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καλεί τους  αυτοαπασχολούμενους να βγάλουν συμπεράσματα από το ποιος ωφελείται από το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στην ξεκούραση, την υγεία, την οικογενειακή τους ζωή.

Ιδιαίτερα καλούμε τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες «πληρώνουν το μάρμαρο» περισσότερο απ’ όλους σε αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Χρειάζεται να βγάλουν χρήσιμα  συμπεράσματα από αυτό που ζούνε με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα παιδιά να περνάνε τα καλοκαίρια μέσα στο μαγαζί, τα χρέη να συσσωρεύονται και να μην έχουν πρόσβαση σε πρόνοια και υγεία.

Η ατομική λύση, πολύ περισσότερο σήμερα και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, έχει περιορισμένη εμβέλεια και δεν μπορεί να δώσει πιο μακροπρόθεσμη διέξοδο. Αντίθετα χρειάζεται η κοινή δράση όλων μας, μαζί και με άλλους φορείς, εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους που υιοθετούν αιτήματα σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά του. Μπορούμε να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις κατακτήσεων, να ανοίξουμε τελικά,  το δρόμο για ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και θα πάρουμε το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για να απαιτήσουμε:

Για το ωράριο Λειτουργίας

Όχι στο ξεχαρβάλωμα –διεύρυνση του  ωραρίου λειτουργίας, με την αλλαγή από  6:00μμ – 9:30μμ, που διευκολύνει τα πολυκαταστήματα να επεκτείνουν τη λειτουργία τους.

Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.

Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες και τα open malls.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ