STEM – ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ETWINNING ΣΤΟ 1ο Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα ρομποτικής Funny Cars – (STEM – Lego – Scratch).  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα etwinning που δημιούργησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου με υπεύθυνο τον καθηγητή Πληροφορικής Ζιώγα Βάιο σε συνεργασία με το σχολείο CEIP Pou de la Muntanya

της πόλης Denia που βρίσκεται στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας.

Ο σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη συναρπαστική εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής (STEM) πρακτικά, δίχως θεωρίες και περιττή ορολογία, και μέσω μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων.

Με εφαρμογή της μεθόδου STEM μέσω project, οι μαθητές μαθαίνουν να αναστοχάζονται στη διαδικασία της επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων και αποκτούν δεξιότητες που είναι σχετικές με τη διεθνή τάση στην εκπαίδευση, καθώς εστιάζει στην κριτική σκέψη, στην εργασία σε ομάδες (συνεργασία), ενώ έχει αναφερθεί ότι μειώνει το χάσμα γνώσεων ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους από διαφορετικά κράτη.

Το έργο περιλάμβανε τρεις προκλήσεις. Σε κάθε πρόκληση οι μαθητές αναλάμβαναν να κατασκευάσουν οχήματα σύμφωνα με τις αντίστοιχες οδηγίες καθώς και το κατάλληλο λογισμικό για τον τηλεχειρισμό τους και την λειτουργία των αισθητήρων απόστασης και κλίσης. Στο τέλος κάθε πρόκλησης οι μαθητές πραγματοποιούσαν τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με το συνεργαζόμενο σχολείο της Ισπανίας όπου παρουσίαζαν και σχολίαζαν τα οχήματα που το κάθε σχολείο κατασκεύαζε.

Η γλώσσα επικοινωνίας των δύο σχολείων ήταν η αγγλική, ενώ παράλληλα  οι μαθητές στην αλληλεπίδρασή τους με τους ισπανόφωνους συμμαθητές τους χρησιμοποίησαν και άλλους κώδικες όπως τη γλώσσα του σώματος , χορευτικές φιγούρες και τη μουσική. Οι εμπειρίες ήταν πρωτόγνωρες και αξέχαστες!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ