ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Οι προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, απασχόλησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ με τίτλο «Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη προκλήσεις και διλήμματα».

Όπως τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Δημήτρης Ραπίδης, πολιτικός επιστήμονας και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ, τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την κυβέρνηση είναι κοινά. Μάλιστα έθεσε ως προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα, το αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο κ. Ραπίδης διαπίστωσε πως υπάρχει έξαρση του εθνικισμού που καταγράφεται στη Γηραιά Ήπειρο και η οποία αποτυπώθηκε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό, όπως επίσης και στην Ιταλία ως ένα βαθμό, μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατία και οι συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οι προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας να υπάρξει λογοδοσία των θεσμών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές των πρωτοβουλιών για περισσότερη δημοκρατία αλλά και για πολιτικές συγκλίσεις, είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο: γράφουμε τις πρώτες σελίδες ενός βιβλίου».

«Τη συμφωνία για το Μακεδονικό τη χαιρετίζει όλος ο πλανήτης εκτός από τη ΝΔ, την ΧΑ και το αδελφό κόμμα της ΝΔ στα Σκοπιά (VMRΟ). Όλοι οι άλλοι την χαιρετίζουν και συγχαίρουν για την τόλμη τους τους δυο ηγέτες» είπε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας πως σε μια εποχή που κερδίζει έδαφος ο νοσηρός εθνικισμός, οι δυο πρωθυπουργοί υπέγραψαν συμφωνία.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως οι πάντες προεξοφλούν ότι τελειώνουμε με τα μνημόνια και αύριο περιμένουμε και την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ο κ. Παπαδημουλης σημείωσε ότι «τώρα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε» και τόνισε πως οι αριστερές και οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει τώρα να θέσουν επί τάπητος το σχέδιο για το πώς θα διαμορφωθεί η χώρα και μέσω ποιών πολιτικών, τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε «το μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία», τονίζοντας πως την «οικονομική φούσκα» που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πλήρωσε ο ελληνικός λαός .

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως πολλά θετικά βήματα πιστώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μπροστά στις επερχόμενες προκλήσεις, κανένα κόμμα δεν μπορεί να πορευτεί μόνο του. «Η φιλοδοξία και η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποτελέσει τον πνεύμονα ενός ευρύτατου προοδευτικού πόλου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημούλης. Συνοψίζοντας την επόμενη μέρα της χώρας μας στο οικονομικό πλαίσιο και με τη λήξη των μνημονίων, σημείωσε επίσης πως από εδώ και πέρα χρειάζονται καλά σχεδιασμένα βήματα, ώστε τα θετικά στοιχεία μετά το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας, να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και να ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2022.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδημούλης επέμεινε στους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως την οικονομική ενοποίηση, την τραπεζική και φορολογική ενοποίηση και μια σειρά άλλων ζητημάτων, η πραγματοποίηση των οποίων απαιτεί ευρύτατες πολιτικές συγκλίσεις – ακόμα και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με σαφείς αιχμές κατά του Κινήματος Αλλαγής για τη στάση που κράτησε στο ονοματολογικό ζήτημα με την πΓΔΜ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαιότητα τη δημόσια συζήτηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εμπόριο πατριωτισμού, ενώ φωτογράφησε πολιτικούς και δημοσιογράφους οι οποίοι «έκαναν καριέρα μέσα από αυτή τη διαδικασία». Ο κ. Δανέλλης είπε ότι σήμερα το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν ξέσπασε το πρόβλημα με τη γειτονική χώρα. «Εάν το πολιτικό μας σύστημα είχε στοιχειώδη ωριμότητα και η κοινωνία είχε επίσης ανάλογα ωριμότητα, θα είχε καταλάβει ότι η εξαιρετική ευκαιρία που δόθηκε με την κυβερνητική αλλαγή στην πΓΔΜ δεν θα έπρεπε να χαθεί» δήλωσε ο κ. Δανέλλης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση «α λα καρτ ευρωπαϊσμό», λέγοντας πως αν και αποτελεί στρατηγική τους επιλογή το «ανήκουμε στη Δύση» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) με ευκολία ξεχνούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων, πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, γιατί από το Ελσίνκι και μετά τελειώνει. Όσοι το επικαλούνται λοιπόν, είναι σαν να αποδέχονται ότι υπάρχει και ενδοτικό ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρωζώνης μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν. Η σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγει επιτακτικά σήμερα» είπε ο κ. Δανέλλης, υπογραμμίζοντας την έξαρση του λαϊκισμού.

«Η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι πλήγωσε. Δεν μπορεί όμως το φτιαχτό δίλημμα ‘μνημόνιο-αντιμνημόνιο’ να αντικατασταθεί από το φτιαχτό δίλημμα ‘ΣΥΡΙΖΑ – ΑντιΣΥΡΙΖΑ’» υπογράμμισε ο κ Δανέλλης και καταλήγοντας είπε πως «δεν μπορεί να γίνει προοδευτική συζήτηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος από την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλης Σαμπατακάκης, είπε πως συμβαίνουν δυο κορυφαία γεγονότα και τα δύο έχουν πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα – και δεν είναι άλλα από το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για το Μακεδονικό. «Με εντυπωσίασε το θάρρος του Αλέξη Τσίπρα, ειδικά όταν είχε απέναντί του τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος «φόρεσε» την ενδυμασία του εθνολαϊκιστή » είπε μεταξύ άλλων ο κ, Σαμπατακάκης, περιγράφοντας τη στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της πΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Το τέλος των μνημονίων, είπε ο κ. Σαμπατακάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μας εισάγει σε νέα περίοδο στη χώρα, απαιτεί νέο πολιτικό σχέδιο. Εξέφρασε πάντως τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η χώρα και η Αριστερά είναι έτοιμες για αυτήν τη νέα πρόκληση. Εν κατακλείδι πάντως τόνισε πως «ως δημοκράτες και ως Αριστεροί, καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση της Ιστορίας μας».

Το ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, κατά την ομιλία του τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως στις προκλήσεις απαντάς με περισσότερη Ευρώπη.

Υπογράμμισε πως την απόλυτη κυριαρχία των αγορών την αντιμετωπίζεις με περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο. Κάνοντας και ιστορική αναδρομή σε όλες τις κρίσεις, τόνισε πως ποτέ τα προβλήματα δεν λύθηκαν με επιστροφή σε προηγούμενη φάση – για παράδειγμα είπε ο κ. Σαμπατακάκης, το πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργήθηκε στην Αγγλία ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης, δεν λύθηκε από την καταστροφή των μηχανημάτων.

«Οι κίνδυνοι δεν είναι ότι δεν λύνονται τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, αλλά θα πρέπει απέναντι στην κυριαρχία των αγορών να αναπτύξουμε δημοκρατικούς θεσμούς. Εάν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει τίποτα» τόνισε ο κ. Σαμπατακάκης.

Τέλος, επεσήμανε πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη για να μπορέσει να επιβάλλει δημοκρατικούς κανόνες και χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα για τον πλανήτη την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

left.gr με πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Βίντεο – φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ