ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 6ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Με κεντρικό σύνθημα «Πατρίδα μας όλη η γη», το φετινό 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων έχει στόχο να γκρεμίσει τους εθνικισμούς, το ρατσισμό και το μίσος για άλλους λαούς, να τσακίσει τον φασισμό, να καταδείξει τη σημασία του στίχου του Τάσου Λειβαδίτη, ότι «ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει».

Στις 6 και 7 Ιουλίου, σε αυτές τις δύο μέρες γιορτής, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, σε αυτές τις δύο μέρες αντάμωσης των κινημάτων, των συλλογικοτήτων, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη χαρά της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τις μετανάστριες, προς τους ανθρώπους που έζησαν και ζουν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για μία καλύτερη ζωή.

Στον χώρο του Πάρκου Ματσόπουλου το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων επιδιώκει να σπάσει τα στεγανά που χωρίζουν τους ανθρώπους, να μας απελευθερώσει από τον φόβο και την άγνοια, να μας συμφιλιώσει με τη διαφορετικότητα, να μας επικοινωνήσει την ανάγκη αγώνων και διεκδικήσεων για συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, ως απαραίτητη συνθήκη για έναν κόσμο ειρηνικής συνύπαρξης.

Σε μία περίοδο που η λέξη «πόλεμος» ακούγεται όλο και περισσότερο, σε μία περίοδο επιχειρούμενης καλλιέργειας εθνικισμών και ρατσιστικού μίσους, εμείς συζητάμε για την αναγκαιότητα της ειρήνης.

Ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, οι εξορύξεις στην ΑΟΖ, το αίμα για το πετρέλαιο, το αίμα των Παλαιστινίων αμάχων δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ζωντανή κοινότητα συζήτησης, δράσης και αγώνα ενάντια στη φρίκη του πολέμου, για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των λαών για ελευθερία και ειρήνη.

Σε μία περίοδο επίσης που αθώοι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή με επίκληση μόνο δείγματος γενετικού υλικού και μάλιστα κακής ποιότητας, σε μία περίοδο που η καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα μας τείνει να γίνει κανόνας, μαζί με τα μνημόνια και την οικονομική πολιτική, την περίοδο που ένα μόνο άρθρο αόριστο και αντισυνταγματικό τυποποιεί τρομοκράτες επιχειρώντας  να διώξει ανθρώπους με απλές ενδείξεις ή – ακόμα χειρότερα – υποψίες και που πάντα εφαρμόζεται μονομερώς στον αντεξουσιαστικό χώρο, σε μία περίοδο που το κράτος και η Δικαιοσύνη ως μηχανισμός του δείχνουν το πιο σκληρό και αυταρχικό τους πρόσωπο, είναι αναγκαίο να συζητήσουμε και να επανακαθορίσουμε τη στάση μας. Είναι αναγκαίο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους που υφίστανται κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, είτε στερούμενοι τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες ως κρατούμενοι, είτε φυλακιζόμενοι με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα δείγμα DNA, είτε διώκονται για τις ιδέες τους, τη στιγμή που ναζιστές και φασίστες τραμπουκίζουν ελεύθερα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη πέφτουν στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, πέφτουν στις πλάτες των από «κάτω». Την τελευταία δεκαετία, εκτός από την οικονομική κρίση που έχει καταδικάσει την πλειοψηφία της κοινωνίας στην φτώχεια, την επισφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση, έρχεται να προστεθεί και η καταστρατήγηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών στα πλαίσια της καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων. Το κράτος εξοπλίζεται όλο και περισσότερο. Γιατί μόνο ένα αυταρχικό κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις, αφήνοντας παράλληλα μία επίγευση ξεπεράσματος της κρίσης, εξόδου από τα μνημόνια, επιστροφής σε μία κανονικότητα που δεν διέφερε σε πολλά για τους πολλούς από τη σημερινή.

Πρόγραμμα συζητήσεων

Συζητάμε για όλα τα παραπάνω επιχειρώντας να καταδείξουμε την ανάγκη να αντιδράσουμε και τελικά να σπάσουμε και τη λιτότητα και την καταστολή ως ένα πρώτο βήμα για ένα κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, ανθρωπιάς.

Αναλυτικά, το διήμερο πρόγραμμα των συζητήσεων του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων:

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

6:30 μ.μ. : Νόμος – τάξη και περιστολή δικαιωμάτων: Η στρατηγική του κράτους και ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Συζητάμε με τη Λουκία Κοτρωνάκη πολιτική επιστήμονα, διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο. Παρεμβαίνει ο διωκόμενος για συμμετοχή στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών Ηλίας Σμήλιος.

8:00 μ.μ.: Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια. Πόσο «καθαρή» και – κυρίως- πόσο «έξοδος»;

Η διαρκής επιτροπεία των «θεσμών», η δημοσιονομική πειθαρχία και οι «μεταρρυθμίσεις» ( προαπαιτούμενα, ιδιωτικοποιήσεις, επενδυτικός «παράδεισος» με παγίωση επισφάλειας και απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο ενάντια σε κοινωνικές διεκδικήσεις )

Οικονομικοί δείκτες και κοινωνική πραγματικότητα, ο ρόλος του χρέους & η προοπτική πραγματικής εξόδου από τα δεσμά της επιτροπείας.

Συζητάμε με τους Παναγιώτη Μαυροειδή, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των Τετραδίων Μαρξισμού και τον Πέτρο Σταύρου, οικονομολόγο.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

7:00 μ.μ.: Τύμπανα πολέμου στη γειτονιά μας. Ο ρόλος κι η στρατηγική του ελληνικού κράτους ( ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, κήρυξη ΑΟΖ, άξονας Ισραήλ – Κύπρος – Αίγυπτος – Ελλάδα, εξοπλισμοί, Μακεδονικό). Η διεθνιστική κι αντιπολεμική πάλη των λαών, αντίπαλο δέος στην έξαρση των εθνικισμών και τον πολεμικό κίνδυνο

Συζητάμε με τους: Παύλο Αντωνόπουλο, πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Νίκο Γιαννόπουλο, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Nikola Ignatovski από την Κ.Ε. Levica (Αριστερά) από τη ΠΓΔ Μακεδονίας και Mustafa από το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ της Τουρκίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ