ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έφτασαν σε συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια

καθώς και 10 χρόνια χάριτος. Είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετα το πέρας του ιστορικού eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα χαιρέτησε πρώτος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν με tweet ανέφερε ότι αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επισήμανε με γραπτή του δήλωση τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Μία νέα ημέρα ξημερώνει για όλο τον ελληνικό λαό, η εποχή των μνημονίων τέλειωσε ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, λέγοντας και τα εξής:

«Τώρα θα καταλάβουν όλοι γιατί “έπρεπε πάση θυσία” να ρίξουμε την κυβέρνηση για τον Μητσοτάκη της διπλής ονομασίας γιατί πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης.  Αυτή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους Έλληνες».

Το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των ευρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η συμφωνία περιλαμβάνει:

10 χρόνια περίοδος χαρίτος και 10 χρόνια επιμήκυνση πληρωμών για τα δάνεια EFSF που πάνε από το 2023 στο 2033.

Παίρνουμε δόση 15 δισ. και φτιάχνουμε «μαξιλάρι» 18 διδ. Παίρνουμε ANFAS επιστροφή 1,2 δισ. τον χρόνο από 2019-2022

Άρα κάθε χρόνο γλιτώνουμε:

-2.3 δισ. από αναβολή πληρωμών,

-0,5 δισ. από μη πληρωμη τοκων

– 1,2 από ΑΝΦΑΣ

– καλύτερα επιτόκια για μέρος των ομολόγων ΕΚΤ και Δ.Ν.Τ.

Γλιτώνουμε 4 δισ. τον χρόνο ως το 2022 και από το 2022 εώς 2032, 2, 8 δισ. τον χρόνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ