ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΟΑΣΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ που στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας ανακοίνωσαν μπαράζ παρεμβάσεων σε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΚΑ, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιουνίου.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολλά και συνεχώς οξύνονται, οι τιμές των προϊόντων κατρακύλησαν, το κόστος παραγωγής αυξάνει και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία, τα χαράτσια και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές το εισόδημά μας φθίνει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας.

Η κινητοποίηση των αγροτών της Λάρισας, με τη σύμπραξη συναδέλφων τους της Καρδίτσας και των Τρικάλων θα ξεκινήσεις στις 11 το πρωί από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, όπου θα τεθεί το θέμα των ζημιών αλλά και των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις, για να ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με κατάληξη τα γραφεία του ΕΦΚΑ.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη νέα ΚΑΠ ο Ρ. Μαρούδας κάλεσε σε πάλη και διεκδίκηση «απέναντι σε ένα εργαλείο ξεκληρίσματος των αγροτών», διαμηνύοντας πως «ή παλεύουμε και διεκδικούμε ή σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε ευχέλαιο για να σωθούμε»!

Εξάλλου σε σύντομες δηλώσεις τους αγρότες του νομού τόνισαν τα εξής:

Γ. Νικολόπουλος (αγρότης Φαρσάλων, μέλος ΕΟΑΣΝΛ): « Επιτέλους οι επιδοτήσεις να μπουν στην καλλιέργεια. Τα δικαιώματα θα πρέπει να πηγαίνουν σ’ αυτούς που καλλιεργούν και παράγουν και όχι σε αγρότες του καναπέ…».

Αλ. Λαχανάς (εκπρόσωπος μπλόκου Πλατυκάμπου): «Απαράδεκτο το χαράτσι για τον ΓΟΕΒ στους αγρότες Πλατυκάμπου, Γαλήνης, Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ. Καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να δώσουν λύση σε ένα θέμα που “κολλάει” σε βασιλικά διατάγματα»!

Β. Σμυρλής (αντιδήμαρχος Δ. Αγιάς, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας): «Στα κεράσια οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ ποσότητες έμειναν στα δέντρα. Από τον ΕΛΓΑ παραμένουμε μήνες απλήρωτοι για τον παγετό…».

Αστ. Τσικριτσής (γραμματέας ΕΟΑΣΝΛ, περιοχή Τυρνάβου): «Εξευτελιστικές οι τιμές σε ροδάκινα, νεκταρίνια. Αιτία το συνεχιζόμενο εμπάργκο προς τη Ρωσία.  Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, αδυνατούν να ζήσουν…».

Ν. Ορφανιώτης (πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κυπάρισσου): « Με μειωμένη τη μέση παραγωγή δημητριακών, μειωμένες οι τιμές και υψηλό κόστος παραγωγής αδυνατούμε να επιβιώσουμε. Καλούμε να αλλάξει άμεσα το κόστος παραγωγής».

«Αν δε γεμίσουμε τις πλατείες και δεν συνταχθούμε στο πλευρό της Επιτροπής των Μπλόκων και των Ομοσπονδιών μας θα χαθεί ό,τι κατακτήθηκε με τον αγώνα μας στους δρόμους», κατέληξαν οι ομιλητές.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ